Nöt- och svamppaté med mördegsskorpa och brunsås de luxe

Nötlimpa med svampDet här är en riktig festmåltid som tar en stund att laga, men är väl värt det. Smakerna är lite “jordiga” och ska gärna serveras med rödbetspestro, rödbetor, potatisgratäng eller rostade grönsaker. På sidan en brunsås och lingonsylt, helst en utan för mycket socker.
Tillagningstid: Förberedelser rullar 40 minuter, grädda rullar i 40 minuter och gör såsen samtidigt.
Portionerna är beräknade till 8 personer, men har man flera sidorätter eller förrätt så räcker det till 10 personer.
80 minuter tillagning för 8 portioner

Näringsvärde en portion: 844 kcal
Kolhydrater
65 g (31 E%)
Fett
55 g (59 E%)
Protein
20 g (10 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.
+ Såsen innehåller / Näringsvärde för måltiden: 66 kcal
Kolhydrater
6 g (36 E%)
Fett
4 g (59 E%)
Protein
1 g (5 E%)

IngredienserIngredienser nöt- och svamppaté

  • 250 g cashewnötter
  • 150 g madlar
  • 225 g ströbröd, grovt (eller 200 g ströbröd och 25 g vetekli)
  • 2 stora lökar
  • 2 msk olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk torkad dragon
  • 0,5 tsk sambal olek eller annan chili
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1+1 tsk malen svartpeppar
  • 0,5 + 1 tsk salt
  • 300 g champinjoner
  • 2 msk japansk sojasås
  • 2 msk citronjuice
  • 1 tsk jästextrakt – kan uteslutas
  • 600 g mördeg (inte smördeg med socker i utan mördegsplattor)
  • 1 ägg

Ingredienser brunsås de luxe

  • 2 lökar
  • 2 msk olja
  • 4 kvistar färsk timjan / 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 2 grönsaksbuljontärningar
  • 1 msk svartavinbärssylt
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk mjöl

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Hetta upp ugnen till 200 grader.
  2. Mixa 250 g cashewnötter och 150 g mandlar till mjöl och lägg i en skål med 225 g ströbröd. Blanda.
  3. Skala och hacka 2 lökar, stek dem i en stor stekpanna i 2 msk olja i 7 minuter tills mjuka. Pressa i 2 klyftor vitlök och kryddor: 2 tsk torkad dragon, 0,5 tsk sambal olek, 0,5 tsk cayennepeppar, 1 tsk malen svartpeppar och 0,5 tsk salt. Hacka 300 g svamp och lägg i stekpannan. Stek ca 5 minuter tills svampen är mjuk. Mixa allt till en grov puré med en stavmixer.
  4. Blanda ner blandningen i skålen med nötmjölet. Lägg till 2 msk japansk sojasås, 2 msk citronjuice, 1 tsk jästextrakt, 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar. Blanda väl. Det kommer vara en fast blandning.
  5. Kavla ut 600 g mördeg med lite mjöl till två 25-30 cm fyrkanter. Lägg degen på ett bakpapper och forma svampblandningen mjukt som rullar i mitten, platta inte till dem eller tryck ihop dem för mycket.
  6. Fläta ihop nötlimpanSkär 1 cm diagonala snitt i degen på båda sidor. Vik upp degen över svampblandningen i en fläta. Vik in ändarna och skär bort överflödig deg.
  7. Vispa 1 ägg och pensla.
  8. Baka i mitten av ugnen i 40 minuter tills degen har puffat upp och blivit gyllene.
  9. Brunsåsen lagas genom att skala och hacka 2 lökar och lägg i en stor stekpanna. Stek löken mjuk i 2 msk olja, 4 kvistar färsk timjan / 1 tsk torkad timjan och 0,5 tsk salt. Smula ner 2 grönsaksbuljongtärningar med 6 dl kokande vatten, 1 msk svartvinbärssylt och 2 tsk dijonsenap. Låt koka i ca 20 minuter på låg värme, rör emellanåt.
  10. Mixa med en mixer stav och 2 msk mjöl rör ut och låt såsen tjockna.
  11. Servera patén med brunsås, lingonsylt, rödbetspesto och rostade grönsaker.
  12. När du äter så ta en stund till medveten närvaro. Njut av maten och njut av sällskapet. Ät i lugn och ro med närvaro.

AtMerVegetariskt.se

%d bloggers like this: