Rödbetspesto – snabbt och gott

RödbetspestoVäldigt smakrik och lättlagad och passar till mycket. Under sensommaren är rödbetor i säsong, så passa på. Rödbetor är nyttigt, men ibland lite svårt att hitta någon bra användning för eftersom smaken kan vara ganska dominant. Den här peston har en mild rödbetssmak och funkar bra både som tillbehör eller på pasta.
Tillagningstid: 30 minuter, eller 10 minuter om du använder färdigkokta rödbetor.
Portionsstorlek: 5 dl pesto, lagom till 6 personer som tillbehör eller 3 portioner till pasta.
30 minuter tillagning för 6 portioner

Näringsvärde en portion, beräknat på 6 portioner: 200 kcal
Kolhydrater
12 g (25 E%)
Fett
13 g (59 E%)
Protein
8 g (16 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 0,5 kg rödbetor
  • 1 buljongtärning
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 dl crème fraîche, lätt 15%
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk citronjuice
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 1 dl riven parmesanost

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Skala eller skrubba och koka 0,5 kg rödbetor i 1 buljongtärning, eller använd färdigtkokta rödbetor.
  2. Torrosta – rosta utan olja – 1 dl solroskärnor i en mellanhet stekpanna tills de är ljusbruna.
  3. Pressa 1 vitlöksklyfta och mixa in alla övriga ingredienser till en slät pesto i en mixer eller med stavmixer.
  4. Servera med pasta eller som tillbehör till t ex grillat eller tacos.
  5. När du äter ta en stund till medveten närvaro. Första tuggan gör du ingenting annat än äter, bara tyst fokusera på vad maten smakar.

AtMerVegetariskt.se

1 thought on “Rödbetspesto – snabbt och gott”

Comments are closed.

%d bloggers like this: