Kanadensiska muffins – fiberrika och med hård yta

Kanadensiska muffinsJag är helt såld på Kanadensiska muffins, som de bakar dem i Kanada – de har en hård yta och en mjuk insida, fulla med fiber och är mättande. Så hur lagar man dem? Efter gedigen research och mycket experimenterande så har det här receptet vuxit fram. Testa och njut. 60 minuter tillagning för 12 portioner

Näringsvärde en portion: 297 kcal
Kolhydrater
38 g (53 E%)
Fett
13 g (40 E%)
Protein
5 g (7 E%)
*Andelen kolhydrater är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 2 dl / 55 g vetekli
  • 1 dl Grekisk yoghurt, 10% fett
  • 2 ägg
  • 4 dl / 220 g fullkornsmjöl, t ex fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
  • 2 dl / 120 g vetemjöl
  • 1,25 dl / 115 g socker
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen muskotnöt
  • 2 dl / 140 g russin – kan uteslutas
  • 150 g smör

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Några timmar innan du ska baka, ta ut ägg och smör ur kylen några timmar innan du ska baka eftersom de är bättre rumsvarma. Ta en skål och mät upp 2 dl vetekli. Häll över 2,5 dl kokande vatten och låt det dra, minst 10 minuter, men kan dra över natten också. Blötläggningen gör så att vetekliet inte torkar ut smeten.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Rör ner 1 dl Grekisk yoghurt och 2 ägg – ett i taget och blanda emellan så att det blandar sig väl – i vetekliskålen. Yoghurten gör smeten lite tjockare så att den jäser fint utan att rinna över.
  4. I en annan skål blanda de torra ingredienserna: 4 dl fullkornsmjöl, 2 dl vetemjöl, 1,25 dl socker, 1 msk kanel, 2 tsk bakpulver, 0,25 tsk bikarbonat, 1 tsk salt, 1 krm muskotnöt och 2 dl russin. Blanda de torra ingredienserna och fördela sedan 150 g smör i skålen med fingrarna.
  5. Blanda ihop den torra och den blöta mixen. Rör inte för mycket, bara så att det blandar sig. Smeten ska kunna “skedas” ut, inte “hällas” ut, så justera med mer mjöl om den är för lös och lite mer smör (eller olja) om den är för hård. Bakpulvret börjar nu verka, så låt inte smeten sitta.
  6. Häll smeten i 12 muffinsformar, ända upp till kanten så du får den fina kanten, och baka i mitten av ugnen på 220 grader i 5 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader i 16-18 minuter, så att utsidan stelnar men insidan förblir mjuk. Om de blir bruna för snabbt men inte är klara inuti, så öppna ugnen och lägg över aluminiumfolie.
  7. Använd tiden i ugnen till lite medveten närvaro. Kanske du lyssnar på musik, läser lite eller tar det lugn på annat sätt.
  8. För att testa om de är klara, stick ner en tandpetare eller tändsticka i mitten av en muffin, är den torr och ren så är de klara.

AtMerVegetariskt.se