Mango- och äpplechutney

Äpple och mango chutneyChutney passar på sidan om burgare, t ex denna superenkla bönburgare, på en ostmacka och till grytor som en krämig indisk gryta. Det är ett gott tillbehör som brukar vara populärt. Lättlagat även om koktiden är lång.
Tillagningstid: 20 minuter förberedelse och 60-70 minuters koktid.
Portioner: Ger ca 8 dl chutney.
90 minuters tillagningstid för 20 portioner

Näringsvärde en portion – 2 rågade matskedar: 40 kcal
Kolhydrater
7 g (78 E%)
Fett
1 g (20 E%)
Protein
0 g (2 E%)
*Andelen kolhydrater är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 1 cm hel / 0,5 msk riven ingefära
  • 1 röd chili
  • 1 msk olja
  • 0,5 tsk kanel
  • 4 hela nejlikor
  • 1 lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 äpplen
  • 2 st / 4 dl / 200 g mango
  • 2 msk äpplecidervinäger
  • 5 dl äpplejos
  • (2 tsk maizena)

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Riv ca 1 cm ingefära och rensa och hacka 1 röd chili.
  2. Hetta upp 1 msk olja i en panna och fräs ingefäran och chilin med 0,5 tsk kanel och 4 hela nejlikor.
  3. Skala och finhacka 1 lök och fräs i grytan med 2 pressade vitlöksklyftor.
  4. Hacka 2 äpplen och tärna ca 2 mango och lägg i.
  5. Tillsätt 2 msk äpplecidervinäger och 5 dl äpplejos och koka på medel till låg värme i 1 timme under lock. Rör med jämna mellanrum. Häll på lite mer äpplejos eller vatten om det kokar torrt.
  6. När chutneyn kokar ta en stund till medveten närvaro. Du kan göra en andningsövning. Sätt dig bekvämt på en stol, lägg handen på magen och känn – utan att ändra andetaget – hur magen lyfts och sänks. Sitt så några minuter och andas.
  7. Vill man ha chutneyn lite slätare så mixa LITE med en stavmixer, inte slätt, lite bitar ska vara kvar. Vill man ha den tjockare kan man röra ner 2 tsk maizena.

AtMerVegetariskt.se