Chutney passar på sidan om burgare, t ex denna superenkla bönburgare, på en ostmacka och till grytor som en krämig indisk gryta. Det är ett gott tillbehör som brukar vara populärt. Lättlagat även om koktiden är lång.
Tillagningstid: 20 minuter förberedelse och 60-70 minuters koktid.
Portioner: Ger ca 8 dl chutney.
Näringsvärde en portion – 2 rågade matskedar: 40 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 7 g (78 E%) | Fett 1 g (20 E%) | Protein 0 g (2 E%) |
*Andelen kolhydrater är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 1 cm hel / 0,5 msk riven ingefära
- 1 röd chili
- 1 msk olja
- 0,5 tsk kanel
- 4 hela nejlikor
- 1 lök
- 2 klyftor vitlök
- 2 äpplen
- 2 st / 4 dl / 200 g mango
- 2 msk äpplecidervinäger
- 5 dl äpplejos
- (2 tsk maizena)
Hur du lagar
- Riv ca 1 cm ingefära och rensa och hacka 1 röd chili.
- Hetta upp 1 msk olja i en panna och fräs ingefäran och chilin med 0,5 tsk kanel och 4 hela nejlikor.
- Skala och finhacka 1 lök och fräs i grytan med 2 pressade vitlöksklyftor.
- Hacka 2 äpplen och tärna ca 2 mango och lägg i.
- Tillsätt 2 msk äpplecidervinäger och 5 dl äpplejos och koka på medel till låg värme i 1 timme under lock. Rör med jämna mellanrum. Häll på lite mer äpplejos eller vatten om det kokar torrt.
- När chutneyn kokar ta en stund till medveten närvaro. Du kan göra en andningsövning. Sätt dig bekvämt på en stol, lägg handen på magen och känn – utan att ändra andetaget – hur magen lyfts och sänks. Sitt så några minuter och andas.
- Vill man ha chutneyn lite slätare så mixa LITE med en stavmixer, inte slätt, lite bitar ska vara kvar. Vill man ha den tjockare kan man röra ner 2 tsk maizena.