Gnocchi är en italienska nudlar eller klimpar. De kan göras på mannagryn och mjöl men görs oftast på potatis. I Italien äts de som förrätt, till soppa eller som huvudrätt.
Gnocchi är bäst färska, men de går att frysa in.
Tillagningstid: 1,5 timmar, inklusive 40 minuters lugn.
Ingredienser
- 1 kg mjölig potatis
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 dl bovetemjöl
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Hur du lagar
- Sätt ugnen på 200 grader och baka 1 kg mjölig potatis i ugn tills den är mjuk, eller ca 40 minuter. Precis rätt tid mängd till för en avslappning. Prova den här andningsövningen: Sätt dej på en stol och slappna av. Koncentrera dej på din andning. Räkna andetagen. 1-in, 1-ut, 2-in, 2-ut och så vidare. Fokusera bara på andningen. Om det kommer andra tankar börjar du om på 1 igen.
- Skala potatisen medan den är varm, använd gärna handskar. Pressa den i en potatispress i en stor bunke.
- Blanda ned 2,5 dl vetemjöl, 1 dl bovetemjöl och 2 msk olivolja. Krydda med 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar. Blanda till en deg.
- Forma degen till cylindrar på ett mjölat bord medan degen är varm. Skär i bitar, ca 3 cm långa och rulla till bollar. Rullar du bollen över en gaffel får du ett fint mönster på den.
- Koka upp vatten och lägg i gnocchi, några i taget. Sjud dem i ca 2 minuter tills de flyter. Lyft upp dem och låt dem rinna av i ett durkslag. Gnocchin är nu färdig att lagas till med en sås. Prova gärna Gnocchi med majsvelouté och grönsaker (recept kommer snart).
Näringsvärde baserat på 4 portioner:
Kalorier: 452
Kolhydrater: 85 g
Fett: 8 g
Protein: 13 g
Kalorier: 452
Kolhydrater: 85 g
Fett: 8 g
Protein: 13 g
1 thought on “Gnocci hemrullad potatis – från början till slut”
Comments are closed.