Gnocci hemrullad potatis – från början till slut

Hemlagad gnocciGnocchi är en italienska nudlar eller klimpar. De kan göras på mannagryn och mjöl men görs oftast på potatis. I Italien äts de som förrätt, till soppa eller som huvudrätt.
Gnocchi är bäst färska, men de går att frysa in.
Tillagningstid: 1,5 timmar, inklusive 40 minuters lugn.
90 minuter tillagning för 4 portioner
 

IngredienserIngredienser

 • 1 kg mjölig potatis
 • 2,5 dl vetemjöl
 • 1 dl bovetemjöl
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar

TillagningsmetodHur du lagar

 1. Sätt ugnen på 200 grader och baka 1 kg mjölig potatis i ugn tills den är mjuk, eller ca 40 minuter. Precis rätt tid mängd till för en avslappning. Prova den här andningsövningen: Sätt dej på en stol och slappna av. Koncentrera dej på din andning. Räkna andetagen. 1-in, 1-ut, 2-in, 2-ut och så vidare. Fokusera bara på andningen. Om det kommer andra tankar börjar du om på 1 igen.
 2. Skala potatisen medan den är varm, använd gärna handskar. Pressa den i en potatispress i en stor bunke.
 3. Blanda ned 2,5 dl vetemjöl, 1 dl bovetemjöl och 2 msk olivolja. Krydda med 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar. Blanda till en deg.
 4. Forma degen till cylindrar på ett mjölat bord medan degen är varm. Skär i bitar, ca 3 cm långa och rulla till bollar. Rullar du bollen över en gaffel får du ett fint mönster på den.
 5. Koka upp vatten och lägg i gnocchi, några i taget. Sjud dem i ca 2 minuter tills de flyter. Lyft upp dem och låt dem rinna av i ett durkslag. Gnocchin är nu färdig att lagas till med en sås. Prova gärna Gnocchi med majsvelouté och grönsaker (recept kommer snart).
Näringsvärde baserat på 4 portioner:
Kalorier: 452
Kolhydrater: 85 g
Fett: 8 g
Protein: 13 g

AtMerVegetariskt.se

1 thought on “Gnocci hemrullad potatis – från början till slut”

Comments are closed.