Energiprocent i mat – vad är det och hur räknar du?

I en del recept ser man att en procentuell uträkning av energi som kommer från t ex kolhydrater har angivts, men hur funkar det? I ett recept ser man t ex (23 E%) efter antal gram kolhydrater:

Kolhydrater: 68 g (23 E %)

Det betyder att andelen energi i gram som kommer från kolhydrater i måltiden är 68 gram och av den totala energin i procent kommer 23% från kolhydrater. Ska man vara riktigt nogräknad så delar man även upp antalet kolhydrater i glykemiska kolhydrater, som bryts ned i tarmen och kostfibrer, som bara delvis bryts ned och man räknar då med hälften så mycket energi.

En vegetarisk chili, serverad utan ris kan till exempel innehålla:
Kalorier: 300 kcal
Kolhydrater: 36 g
Fett: 12 g
Protein: 12 g

För att räkna ut energiprocenten gör du så här:
1 gram kolhydrat innehåller 4 kalorier. Multiplicera 36 gram med 4 och dela sedan med receptets totala energiinnehåll som är 300 kalorier:
Kolhydrater: 36 g
36 x 4= 144 kcal
144 / 300 = 48 E % kolhydrater

1 g protein = 4 kcal
1 g kolhydrater = 4 kcal
1 g fett = 9 kcal
1 g alkohol = 7 kcal
1 g fibrer (kostfibrer) = 2 kcal

Fett: 12 g
1 gram fett innehåller 9 kalorier. Multiplicera 12 gram med 9 och dela sedan med receptets totala energiinnehåll som är 300 kalorier:
12 x 9 = 108 kcal
108 / 300 = 36 E% fett

Protein: 12 g
1 gram protein innehåller 4 kalorier. Multiplicera 12 gram med 4 och dela sedan med receptets totala energiinnehåll som är 300 kalorier:
12 x 4 = 48 kcal
48 / 300 = 16 E % protein

Omskrivet med energiprocent skulle samma recept alltså se ut så här:
Kalorier: 300 kcal
Kolhydrater: 36 g (48 E %)
Fett: 12 g (36 E %)
Protein: 12 g (16 E %)

Ladda ned en excel räknesnurra för energiprocent i mat.
AtMerVegetariskt.se

2 thoughts on “Energiprocent i mat – vad är det och hur räknar du?”

Comments are closed.

%d bloggers like this: