Sötpotatisgryta med kikärtor och linser

SötpotatisgrytaSötpotatis kan användas som potatis, men smakar sötare. De ger den här grytan en fasthet och liten sötma. Kikärtorna och linserna kan bytas ut mot bönor eller andra linser. Eftersom potatis innehåller mycket kolhydrater kan man skippa ris och servera den med keso eller turkisk yogurt istället. När du ändå håller på så passa på att rosta lite extra sötpotatis och använd dem till matiga våfflor!
Tillagningstid: 60 minuter, men kikärtor behöver blötläggas 12 timmar innan.
60 minuter tillagning för 4 portioner

Näringsvärde en portion: 445 kcal
Kolhydrater
75 g (67 E%)
Fett
10 g (20 E%)
Protein
15 g (12 E%)
+ En deciliter kokt ris innehåller: 98 kcal
Kolhydrater
58 g (90 E%)
Fett
1 g (3 E%)
Protein
5 g (8 E%)
Näringsvärde med ris: 542 kcal
Kolhydrater
134 g (75 E%)
Fett
11 g (14 E%)
Protein
20 g (11 E%)
*Andelen kolhydrater är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 1,5 dl / 120 g torkade kikärtor eller 4,5 dl / 315 g kokta kikärtor
  • 0,5 + 0,5 tsk +1 krm salt
  • 650 g / 2 sötpotatisar
  • 1 krm peppar
  • 1 dl / 80 g torkade dupuylinser eller 3 dl / 210 g kokta dupuylinser
  • lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 +1 msk olja
  • 1 tsk sambal olek
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 msk sojasås
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 burk / 400 g krossade tomater

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Blötlägg 1,5 dl kikärtor i rikligt med vatten 12 timmar innan du ska laga grytan.
  2. När det är dags att laga mat sätt ugnen på 200 grader. Skölj kikärtorna koka i 40 minuter med 0,5 tsk salt under lock.
  3. Skala och skär 2 sötpotatisar i bitar. Lägg dem på en plåt, ringla över 1 msk olja, 1 krm salt och 1 krm peppar och rosta dem i ugnen ca 15-20 minuter tills de är mjuka.
  4. Skölj 1 dl dupuylinser och koka i en annan kastrull med 0,5 tsk salt i 25 minuter.
  5. Skala och hacka 1 lök och 2 klyftor vitlök och bryn dem i 1 msk olja i en stekpanna. Lägg i kryddorna: 1 tsk sambal olek, 0,5 tsk gurkmeja, 0,5 tsk spiskummin1 msk sojasås, 0,5 tsk salt och 0,5 tsk peppar.
  6. När sötpotatisen är klar, lägg den i en skål, häll i 1 burk krossade tomater och mixa med en stavmixer tills potatisen är puré och lägg i stekpannan. Lägg även i kikärtor och linser när de är klara och koka samman några minuter. Klart.
  7. När du äter, ta en liten stund till medveten närvaro. Notera vilken slags mat du har. Är det maten som din kropp längtar efter? Känn efter. Ät långsamt och med närvaro.

AtMerVegetariskt.se

%d bloggers like this: