De här burgarna är lite starka – men inte för heta. Om du inte gillar stark mat så ta bort sambal olek och ta det lite lugnt med chili pepparn.
Tillagningstid: 30minuter om du har färdigkokta bönor. 6 stora burgare.
Näringsvärde en portion: 194 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 24 g (50 E%) | Fett 7 g (34 E%) | Protein 8 g (16 E%) |
+ Ett bröd, ost, senap och sallad / Näringsvärde för måltiden: 475 kcal | ||
Kolhydrater 60 g (53 E%) | Fett 16 g (30 E%) | Protein 20 g (17 E%) |
Ingredienser
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 röd chilipeppar
- 0,5 tsk oregano
- 0,5 röd paprika
- 5 dl kokta svarta bönor eller 160 gram torkade bönor.
- 1 dl majs
- 0,5 dl brödsmulor
- 0,25 tsk spiskummin
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk sambal olek
- 2 msk hackad persilja
- 1 dl mjöl
- 3 msk olja
- 6 hamburgerbröd
Hur du lagar
- Hacka 1 gul lök, pressa 2 klyftor vitlök, rensa 1 röd chilipeppar – ta bort kärnor och vita membran- stek allt med 0,5 msk olja och 0,5 tsk oregano tills mjukt. Skär 0,5 röd paprika i bitar och lägg till och stek i två minuter till.
- I en skål, mosa 5 dl svarta bönor eller mixa dem med en stavmixer. Rör in de stekta grönsakerna och 1 dl majs, 0,5 dl brödsmulor, 0,25 tsk spiskummin, 0,5 tsk salt, 1 tsk sambal olek och 2 msk hackad persilja. Mixa med en stavmixer.
- Blöt händerna och forma till 6 burgare. Vänd dem i 1 dl mjöl och stek i oljan på mellan hög värme i 5-10 minuter.
- När du steker ta en liten stund till medveten närvaro. Gör en liten mini-skanning av ditt ansikte. Hur känns det? Är du avslappnad? Hur känns käkarna? Spända eller avslappnade? Ta ett par djupa andetag och slappna av i pannan, kinderna och käkarna.
- Servera i hamburgerbröd, gärna grovt bröd, med sallad.