Våfflor behöver inte vara onyttigt. Laga dem med havregryn och sötpotatis och de är plötsligt en maträtt, eller ett kraftigt mellanmål. När du rostar sötpotatis, passa på att rosta lite extra så kan du laga en god gryta med sötpotatis också. Servera gärna med fruktsallad och turkisk yoghurt.
Portioner: Blir 8 våfflor, som kan vara 4 portioner huvudrätt eller 8 portioner mellanmål.
Näringsvärde en portion – 2 våfflor: 276 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 31 g (47 E%) | Fett 12 g (42 E%) | Protein 8 g (11 E%) |
*Andelen kolhydrater är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 2,5 dl / 330 g / 1 st sötpotatis (för kcal beräkning 287 g skalad vikt)
- 2,5 dl havregryn
- 0,5 tsk salt
- 2 ägg
- 3 msk smör
Hur du lagar
- Sätt ungen på 200 grader. Skala och hacka 1 sötpotatis. Lägg på en plåt och rosta i ugnen i 15-20 minuter tills den är mjuk.
- Blanda 2,5 dl havregryn, 0,5 tsk salt och 2,5 dl vatten i en skål och låt svälla tills potatisen är klar.
- Passa på att ta en paus. Gör en kopp te. Lägg bort mobilen och lägg upp fötterna och låt tankarna bara vandra en stund.
- När sötpotatisen är klar, lägg i den i bunken och mixa allt i en blender. Rör ner 2 ägg.
- Häll smet, en knapp deciliter åt gången i ett våffeljärn med en klick smör och baka i några minuter på mellanhög värme. Servera med fruktsallad och yogurt och njut.