Russmuff: Fiberrika banan- och russinmuffins

Russin muffinsMuffins är gott, men innehåller rätt mycket socker. De här är sötade mest med banan och russin och lite nyttigare. Vetekli ger också extra fibrer. I receptet finns också en del knep för att få riktigt krispig top. De här “Russmuff” som ungarna kallar det är superbra mellis i väskan.
Variera kryddorna med kanel, kardemumma, vanilj, kryddnejlika eller ingefära. Variera russin med torkade tranbär, aprikoser, fikon, dadlar eller mullbär.
Baka och njut. 60 minuter tillagning för 12 portioner

Näringsvärde en portion: 263 kcal
Kolhydrater
32 g (50 E%)
Fett
11 g (39 E%)
Protein
7 g (11 E%)

IngredienserIngredienser

  • 2 dl / 55 g vetekli (+ 2,5 dl kokande)
  • 1 dl kvarg, 0,5% fett
  • 2 ägg (2 stora eller 3 små)
  • 1 dl kokosolja
  • 2 mogna bananer
  • 1,5 dl fullkornsmjöl, t ex fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
  • 3 dl  havremjöl (mixa 3,6 dl havregryn till mjöl)
  • 1,5 msk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen muskotnöt
  • 3 dl russin

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Några timmar innan du ska baka, ta ut ägg och kokosolja ur kylen några timmar innan du ska baka eftersom de är bättre rumsvarma. Ta en skål och mät upp 2 dl vetekli. Häll över 2,5 dl kokande vatten och låt det dra, minst 10 minuter, men kan dra över natten också. Blötläggningen gör så att vetekliet inte torkar ut smeten.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Mosa 2 mogna bananer och rör ner med 1 dl kvarg, 1 dl kokosoja och 2 ägg – ett i taget och blanda emellan så att det blandar sig väl – i vetekliskålen. Kvargen gör smeten lite tjockare så att den jäser fint utan att rinna över.
  4. I en annan skål blanda de torra ingredienserna: 1,5 dl fullkornsmjöl, 3 dl havremjöl, 1,5 msk kanel, 2 tsk bakpulver, 0,25 tsk bikarbonat, 1 tsk salt, 1 krm muskotnöt och 3 dl russin. Blanda de torra ingredienserna.
  5. Blanda ihop den torra och den blöta mixen. Rör inte för mycket, bara så att det blandar sig. Smeten ska kunna “skedas” ut, inte “hällas” ut, så justera med mer mjöl om den är för lös och lite mer olja om den är för hård. Bakpulvret börjar nu verka, så låt inte smeten sitta.
  6. Häll smeten i 12 muffinsformar, ända upp till kanten så du får den fina kanten, och baka i mitten av ugnen på 220 grader i 6 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader i 16-18 minuter, så att utsidan stelnar men insidan förblir mjuk. Om de blir bruna för snabbt men inte är klara inuti, så öppna ugnen och lägg över aluminiumfolie.
  7. Använd tiden i ugnen till lite medveten närvaro. Kanske du lyssnar på musik, läser lite eller tar det lugn på annat sätt.
  8. För att testa om de är klara, stick ner en tandpetare eller tändsticka i mitten av en muffin, är den torr och ren så är de klara.

AtMerVegetariskt.se