Ett traditionellt engelskt recept som är vardagsmat där. Vill man snabba på tillagningen kan man äta potatismos dagen innan och göra extra och spara. Sen är det bara att steka färsen.
Tillagningstid: 50 minuter om man har potatismos sen gårdagen. Annars 90 minuter.
Näringsvärde en portion: 361 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 48 g (42 E%) | Fett 13 g (35 E%) | Protein 20 g (23 E%) |
Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Den sammansatta måltiden ligger nästan inom rekommendationerna. |
Ingredienser potatismos
- 1 kg potatis
- 1 dl mjölk
- 2 msk smör
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk malen svartpeppar
Ingredienser färsen
- 400 g vitkål
- 2 msk olja
- 1 lök
- 2 klyftor vitlök
- 400 g sojafärs
- 1 tsk salt
- 1 tsk malen svartpeppar
- 0,5 tsk chili
- 0,5 tsk spiskummin
- 0,5 tsk malen koriander
- 1 tsk paprikapulver
- 3 ägg
- 1 dl mjölk
- 1 liten burk / 140 g majs
Hur du lagar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala 1 kg potatis, skär i bitar och koka mjuka. När de är klara mosa dem till potatismos med 1 dl mjölk, 2 msk smör och krydda med 0,5 tsk salt och 1 tsk malen svartpeppar.
- Hacka 400 g vitkål i bitar, värm 2 msk olja i en stekpanna och stek vitkålen mjuk på medelvärme. Rör om ofta.
- I en annan stekpanna hacka 1 lök och pressa i 2 klyftor vitlök. Stek mjuka. Lägg i 400 g sojafärs och krydda med 1 tsk salt, 1 tsk malen svartpeppar, 0,5 tsk chili, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk malen koriander och 1 tsk paprikapulver. Fräs färsen brun med kryddorna.
- I en bunke blanda 3 ägg och 1 dl mjölk. Skölj en liten burk majs.
- Lägg färsen i en ugnsfast form, häll över äggblandningen, lägg på majsen och sist potatismoset. Grädda i ugnen i 20 minuter.
- Ta en liten stund till medveten närvaro. Hur känner du dej? Stanna upp och ta 10 djupa andetag. Blev det någon skillnad?