Godis och gott behöver inte alltid vara onyttigt. De här funkar bra som nyttigt julgodis eller för all del vilken tid av året som helst. Smöret i de här har ersatts av vita bönor. Berätta inte för någon så märker de inget!
Näringsvärde en portion: 40 kcal | |||
---|---|---|---|
Kolhydrater 3 g (32 E%) | Fett 2 g (51 E%) | Protein 2 g (17 E%) | |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 1 paket / 230 g vita bönor, kokta
- 6 msk kakao
- 0.5 tsk vaniljpulver
- 6 msk agavesirap (8 msk om du vill ha lite sötare kakor)
- 2 msk vatten
- 1.5 dl mandelmjöl
- 24 mandlar (ska skållas och sedan dekoreras med)
Hur du lagar
- Lägg 1 paket vita bönor i en skål. Mixa med en stavmixer.
- Lägg i övriga ingredienser utom mandeln och blanda väl.
- Blöt händerna och forma till 24 avlånga kakor.
- Skålla 24 mandlar genom att koka upp vatten och lägg i mandlarna i 2 minuter, eller tills skalet börjar lossna. Skölj dem i kallt vatten och gnugga bort skalen med fingrarna eller en kökshandduk. Tryck i en mandel i varje kaka.
- Servera kakorna kylda och förvara dem i kylen eller frysen.
- Ta en liten stund till medveten närvaro medan du äter och betrakta maten. Håll kakan i handen, vrid och vänd på den och betrakta färgen och formen. Känn på ytan, vilken textur har den. Lukta på den, hur luktar den. Nu kan du smaka. Hur smakar maten? Tugga sakta och riktigt känn smaken.