Soppan har en mild smak och äggen ökar proteinhalten och gör den mättande. Grönkål innehåller järn som är extra bra att få i sig för de som inte äter kött.
När du ätit den här soppan kan du njuta av både smaken och att ha du har varit nyttig.
Tillagningstid: 40 minuter, inklusive en lång paus.
Näringsvärde en portion: 277 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 17 g (25 E%)* | Fett 19 g (63 E%) | Protein 8 g (12 E%) |
*Andelen kolhydrater är låg. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Du kan kompensera genom att lägga till en skiva bröd. | ||
+ Ett ägg innehåller: 85 kcal | ||
Kolhydrater 0 g (0 E%) | Fett 6 g (63 E%) | Protein 8 g (37 E%) |
Ingredienser
- 1 gul lök
- 2 msk olja
- 500 g fryst grönkål (eller två knippen färsk grönkål)
- 2 msk vetemjöl
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 0,5 tsk riven muskotnöt
- 0,5 tsk vitpeppar
- 0,5 tsk salt
- 2 dl mellanmjölk, 1,5 % fett
- 2,5 dl matlagningsgrädde, 15 % fett
- 4 ägg
Hur du lagar
- Skala och hacka 1 gul lök. Fräs den i 2 msk olja i en gryta eller stor kastrull.
- Lägg i grönkålen i grytan. Använder du fryst så lägg i den som den är, men om den är färsk så får du först skölja, rensa och hacka bladen.
- Strö 2 msk vetemjöl över grönkålen och rör om.
- Tillsätt 2 grönsaksbuljongtärningar, 0,5 tsk riven muskotnöt, 0,5 tsk salt, 0,5 tsk vitpeppar och 6 dl vatten. Koka upp och låt koka under lock i 30 minuter. Koka 4 ägg i 8 minuter i en annan kastrull.
- Ta en liten stund och prova yogaandning som en avslappning. Sitt på en stol eller ligg på golvet. Lägg en hand på bröstet och en på magen. Andas in genom näsan och fyll magen så att den står i 4 hörn, fortsätt andetaget in och fyll bröstet, fortsätt fyll ända upp till halsen och med så mycket luft att nyckelbenet höjs. Pausa. Andas ut genom att låta nyckelbenet sjunka ner, bröstet sjunka ihop och sist magen. Fortsätt några varv. När du känner dig redo kan du öppna ögonen och sträcka på dig.
- Efter att soppan har kokat klart kan du mixa den slät med en stavmixer. Tillsätt sedan 2 dl mellanmjölk och 2,5 dl matlagningsgrädde.
- Servera soppan med ägghalvor och färskt bröd.
Vegetariska soppor – 10 mättande soppor

Att göra vegetariska soppor är inte så svårt. Men, att få dem att bli en mättande måltid kan vara en utmaning. “Vegetariska soppor” innehåller 10 recept på mättande soppor, alla lättlagade och nyttiga. För att alla ska kunna få i sig tillräckligt med protein, så följer det med ett extra recept på ett proteinrikt bröd. Och för din själ och hjärna finns det även mindfulness inbakat i varje recept. Recept som ingår:
- Borlottibönsoppa med persilja
- Klassisk linssoppa
- Linssoppa med kokosmjölk och ingefära
- Blomkålssoppa med purjolök och timjan
- Grön ärtsoppa med pepparrotskräm
- Pumpasoppa – halloweensoppan nummer ett!
- Jordärtskockssoppa med svamp – en höstvärmare
- 2-i-1 recept: Rostade grönsaker på sidan och höstig grönsakssoppa
- Grönkålsoppa med ägg
- Lyxig broccolisoppa med fetaost och hasselnötter
- + 1 extra recept: Proteinbröd med massor av frön
E-bok (pdf format) – 39 kr:
Tryckt bok:
Hos Amazon.com och Amazon.co.uk.
