Falafel – vegetariska kikärtsbullar

FalafelFalafel är en rätt från mellanöstern och serveras i bröd som en smörgås. Falafel ska egentligen friteras, men att steka dem i en stekpanna gör dem lite nyttigare. Steker du dem i ugn kan du ta bort oljan helt och hållet.
Tillagningstid: 30 minuter – med färdigkokta kikärtor, 10 minuter blanda, 10 minuter paus och 10 minuter steka. Portioner: 3 portioner eller 12 falaflar.

30 minuter tillagning för 3 portioner

Näringsvärde en portion med 4 falaflar stekta i olja: 246 kcal
Kolhydrater
21 g (36 E%)
Fett
13 g (49 E%)*
Protein
9 g (15 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20%. Den sammansatta måltiden ligger närmare rekommendationerna.
Näringsvärde för måltiden: 613 kcal
Kolhydrater
66 g (44 E%)
Fett
30 g (45 E%)
Protein
17 g (11 E%)

IngredienserIngredienser

  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 260 g / 4 dl / 1 burk kokta kikärtor (eller 1,5 dl torkade)
  • 2 ägg
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 msk citronjuice (eller saften från 0,25 citroner)
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 msk olja

Servera med:

  • 1 pitabröd (eller tunnbröd)
  • 2 dl sallad
  • 1 dl salsa

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Torkade kikärtor läggs i blöt kvällen innan, och kokas sedan i 1 timme eller enligt anvisningar. Färdigkokta sköljs bara.
  2. Hacka 1 liten lök och pressa 2 klyftor vitlök i en bunke. Blanda ned 1 burk kikärtor, 2 ägg, 0,5 dl ströbröd, 0,5 dl hackad persilja och kryddorna: 1 msk citronjuice, 0,5 tsk sambal oelek, 0,5 tsk malen spiskummin, 1 krm svartpeppar och 1 krm salt. Mixa med en stavmixer.
  3. Låt blandningen stå 10 minuter.
  4. Ta en liten stund och gör en andningsövning. Lägg dig på rygg eller sätt dig på en stol. Lägg en hand på bröstet och en på magen. Andas in och ut och räkna hur många andetag du tar under en minut. Känn också efter om du andas med bröstet eller magen. Försök andas djupt och lugnt ända ned i magen. När du känner dig redo kan du sträcka på dig och gäspa stort.
  5. Hetta upp 2 msk olja. Rulla bollarna och stek på medelvärme i några minuter. Servera med sallad eller i pitabröd med tomatsås eller salsa.

AtMerVegetariskt.se

%d bloggers like this: