Universums godaste sockerfria muffins

LinsmuffinsJo, titeln är lite kaxig, men det är min 8-åring som döpt det här receptet. Jag håller bara med. Muffins behöver inte vara laddade med socker och vitt mjöl. Med havregryn och linser i botten är de här glutenfria muffins (om du använder glutenfria havregryn) och laktosfria, äggfria och sockerfria, dessutom fulla av frukt och nötter.
OBS! Du behöver en matberedare – eller en väldigt bra stavmixer – för att baka dessa smarriga muffins.
Tillagningstid: 50 minuter förberedelse + tid i ugn.
80 minuter tillagning för 20 portioner

Näringsvärde en portion: 178 kcal
Kolhydrater
29 g (62 E%)
Fett
6 g (31 E%)
Protein
3 g (7 E%)
*Andelen kolhydrater är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 0,6 dl torkade röda linser
  • 1 +1 krm salt
  • 5,5 dl havregryn
  • 1,25 dl riven kokos
  • 3 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljessens
  • 3,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl maizena
  • 1 dl / 50 g hasselnötter eller andra nötter
  • 1,25 dl / 80 g torkade tranbär
  • 1 msk rivet citronskal
  • 1 + 3 äpplen
  • 3 st / 4,25 dl rivna morötter
  • 0,5 dl kokosolja
  • 20 dadlar
  • 20 muffinsformar, 1 dl

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj 0,6 dl röda linser och koka i ca 10 minuter med 1 krm salt tills de mjuknat.
  3. Mixa 3 dl av havregrynen i en matberedare tills de blivit pulver – havremjöl.
  4. Häll havremjölet i en skål och rör ner resten av grynen: 2,5 dl havregryn, 1,25 dl riven kokos, 3 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1 tsk vaniljessens, 1 krm salt, 3,5 tsk bakpulver och 0,5 dl maizena.
  5. Hacka 1 dl hasselnötter med kniv, eller kör 5 sekunder i matberedaren. Hacka 1,25 dl torkade tranbär med kniv och blanda i.
  6. Riv 1 msk citronskal fint, 1 äpple grovt och 3 morötter grovt och blanda i. Rör ner 0,5 dl kokosolja.
  7. Häll av vattnet av linserna. I matberedaren mixa linser, 3 äpplen
    och 20 dadlar. Blanda till en puré i ca 1-2 minuter.
  8. Rör ner purén i skålen. Blanda försiktigt och häll smeten i 20 muffinsformar.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 35 minuter. Låt muffinsen svalna innan du serverar.
  10. När du diskar. Ta en stund till medveten närvaro. Diska bunkarna i lugn och ro. Känn det varma vattnet på händerna. Känn rörelserna. Andas lugnt.

AtMerVegetariskt.se

%d bloggers like this: