Thailändsk Pad thai med tofu – vegetarisk eller vegansk

Vegatarisk pad thaiPad Thai är en stir-fry rätt med risnudlar vanlig i Thailand. Den innehåller ägg, hård tofu och är smaksatt med tamarind, det kan vara lite svårt att få tag i, men prova asiatiska affärer. Originalrätten innehåller fisksås, men här är en vegetarisk version av Pad Thai. Vill du göra rätten vegansk så byt bara ut ägg mot mjuk tofu. Det går åt rätt många kastruller att laga, 2 stekpannor och 2 kastruller, om man inte lägger över i skålar istället.
60 minuter tillagning för 6 portioner

Näringsvärde en portion: 641 kcal
Kolhydrater
77 g (48 E%)
Fett
28 g (39 E%)
Protein
21 g (13 E%)

IngredienserIngredienser

  • 400 g platta risnudlar (samma form som tagliatelle)
  • 1 dl sojasås
  • 3 msk flytande honung
  • 4 msk tamarindpasta
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • 6 salladslökar
  • 2 röda chili
  • 2 + 2 msk olja
  • 1/3 vitkålshuvud
  • 200 g hård tofu
  • 1 broccolihuvud
  • 4 ägg (eller 120 g mjuk tofu för vegansk variant)
  • 2 lime
  • 2 dl rostade jordnötter

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Blötlägg 400 g risnudlar 15 minuter eller enligt anvisningarna på paketet tills de är mjuka.
  2. Blanda 1 dl sojasås, 3 msk flytande honung, 4 msk tamarindpasta i en skål. Har du inte tamarindpasta kan du köra tamarinder med sojasåsen i en mixer.
  3. Hacka 4 klyftor vitlök, 2 gula lökar6 salladslökar och 2 röda chili. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och stek dem mjuka.
  4. Strimla 1/3 vitkålshuvud och lägg i pannan och stek mjuk, blir det för torrt så lägg till 0,5 dl vatten.
  5. Tärna 200 g hård tofu och stek mjuk i en annan stekpanna med 2 msk olja. Lägg i 4 ägg (byt ut ägg mot 120 g mjuk tofu om du gör rätten vegansk).
  6. Rensa 1 broccolihuvud och koka I en kastrull ett par minuter tills de mjuknat lite, men inte mosiga.
  7. När risnudlarna är mjuka, koka dem 1 minut och lägg dem sedan i pannan med såsen. Rör ihop allt.
  8. Hacka 2 dl rostade jordnötter eller krossa dem i en mortel. Är de saltade så skölj av salted först och torka dem torra med hushållspapper. Skär 2 lime i klyftor. Servera med limeklyftor och jordnötskross.
  9. Ta en stund till medveten närvaro innan du äter. Det var ingen paus i matlagningen, så ta en minut att lugna sinnet innan du äter. Ta några djupa andetag.

AtMerVegetariskt.se

 

%d bloggers like this: