Kladdkaka kan nu avnjutas utan smör, mjöl, laktos eller gluten. Och, ja, det är fortfarande lika gott!
Tillagningstid: 40 minuter, inklusive en paus.
Näringsvärde en portion: 302 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 24 g (32 E%) | Fett 20 g (59 E%) | Protein 7 g (9 E%) |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 20 / 175 g torkade dadlar
- 1 dl kokosolja
- 3 ägg
- 2 dl (13 msk) kakao
- 0,5 tsk vaniljessens
- 2 tsk bakpulver
- 230 g färdigkokta svarta bönor
- 1 dl / 60 g hasselnötter
- 0,5 msk flingsalt
Hur du lagar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär 20 dadlar i bitar och lägg dem i blöt i 10 minuter. (Vattnet kan du spara och använda att koka gröt på).
- Rör ihop 1 dl kokosolja – smält den om den är fast så är det lättare att blanda, 3 ägg, 2 dl kakao, 0,5 tsk vaniljessens och 2 tsk bakpulver.
- Öppna ett paket svarta bönor, skölj dem och låt dem rinna av. Låt dadlarna rinna av. Mixa bönorna och dadlarna med en stavmixer i en separat bunke och rör sedan ner dem i bunken med kaksmeten. Blanda.
- Klä en form med bakplåtspapper och bred ut smeten. Hacka 1 dl hasselnötter och strö över kakan med 0,5 msk flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
- Ta en liten stund till en avslappningsövning. Sätt dig bekvämt. Ta ett par djupa andetag in genom näsan och ut genom munnen. Blunda. Räkna 1 när du andas in och 2 när du andas ut. 3 när du andas in och 4 ut. Räkna så till 10 och börja sedan om på 1. Tappar du bort dig så börja om på 1. Räkna några varv och öppna sedan långsamt ögonen och kom tillbaka.
- Servera kakan när den svalnat.