Det här banan och morotsbrödet är en korsning mellan kaka och bröd. Det går lika bra att ha till frukost som till mellis. Bakar man med bananer behöver man inte heller något socker.
Tillagningstid: 50 minuter. 15 minuter förberedelse och 35 minuter i ugnen. Det blir ungefär 12 skivor bröd.
Näringsvärde en portion – beräknat på 12 skivor: 191 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 32 g (58 E%) | Fett 8 g (32 E%) | Protein 6 g (10 E%) |
*Andelen protein är låg. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 3 dl grahamsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk flingsalt eller 1 tsk bordssalt
- 0,5 tsk malna kryddnejlikor
- 3 bananer
- 3 morötter
- 3 cm färsk ingefära / 1 msk riven ingefära
- 2+1 msk smör
- 1 dl mjölk, 3% fett
- 3 dl turkisk yoghurt, 10% fett
- 1 msk polenta eller ströbröd
Hur du lagar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda de torra ingredienserna: 3 dl vetemjöl, 3 dl grahamsmjöl, 2 tsk bakpulver, 2 tsk flingsalt och 0,5 tsk malna kryddnejlikor.
- Riv 3 morötter och 3 cm ingefära fint och blanda i en annan bunke med de andra blöta ingredienserna: 3 bananer, 2 msk smör (är det hårt så smält det), 1 dl mjölk och 3 dl turkisk yoghurt.
- Blanda samman torra och blöta ingredienser.
- Smöra en form med 1 msk smör och strö med 1 msk polenta. Grädda i mitten av ugnen i 35 minuter.
- Under tiden kakan är i ugnen, ta en stund till medveten närvaro. Sätt dig på en stol eller lägg dig på golvet och ta 10 andetag ut och in. Räkna andetagen. Om du tänker på annat och tappar bort dig kan du börja om från 1 igen.