En festmåltid med grönkål och fetaost. Ta med till julkalasets knytkalas så blir du riktigt populär.
Portionsstorlekar är beroende av vad som mer finns på bordet. 8 portioner är beräknat på om man äter det med en sallad eller som en huvudrätt.
Ingredienser
- 8 ark filodeg
- 400 g grönkål
- 2 röda lökar
- 2 + 1 msk olja
- 2 msk smör
- 1 buljongtärning
- 200 g fetaost
Hur du lagar
- Några timmar innan du börjar, ta ut filodeg från frysen om du köpt fryst.
- När du ska börja laga, sätt ugnen på 200 grader.
- Rensa 400 g grönkål och ta bort den hårda stammen i mitten. Hacka resten. Hacka 2 röda lökar och stek kål och lök mjuka i 2 msk olja i en stekpanna. Grönkålen tar ganska stor plats innan den steks, så du kanske får steka i omgångar.
- Dra pannan från värmen och smula i 200 g fetaost.
- Smält 2 msk smör och blanda med 1 msk olja och smula ner 1 buljongtärning. Lägg ut det första lagret filodeg och pensla det, lägg på nästa lager och pensla det tills det är 4 lager tjockt. Gör det en gång till så att du kan göra 2 rullar. Pensla rullarna med resten av oljan.
- Baka i mitten av ugnen i 30 minuter. Kan serveras både varm och ljummen.
Vegetarisk vardagsmat – 10 lättlagade recept

“Vegetarisk vardagsmat – 10 lättlagade recept” innehåller en blandning av grytor, burgare och ugnsbakade rätter. Boken underlättar vardagspusslet och har även en rejäl dos mindfulness så att du kan få in lite lugn i din vardag. Med 10 lättlagade recept ska den göra det lätt att laga god och nyttig vegetarisk mat. Recept som ingår:
- Koriander- och kumminkryddade morotsbiffar
- Burgare på blandade bönor – i ugn
- Marias kesobiffar med kidneybönor, purjolök och persilja
- Falafel – vegetariska kikärtsbullar
- Söt och såsig auberginegryta
- Böngryta med äpple, morot och smak av senap
- Svart böngryta med aprikos och apelsin
- Gröna linser spetsat med rabarber, spenat och ingefära
- Spenatlasagne med keso och morötter
- Vegetarisk kålpudding med quorn
Om du är nybörjarvegetarian ger boken dig ett par grundrecept du kan basera din vegetariska matlagning på innan du experimenterar vidare, men det finns även mycket att hämta för en mer erfaren vegetarian.
E-bok (pdf format) – 39 kr:
Tryckt bok:
Hos Amazon.com och Amazon.co.uk.
