En enkel vardagsrätt med massor av grönsaker och linser. Den här pastasåsen började som fyllning till linspaj, men går utmärkt (och är lite snabbare) som pastasås. Såsen är mild och krämig med lite sting i chilin, den går så klart att öka på om man gillar lite starkare mat.
Näringsvärde en portion: 522 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 63 g (50 E%) | Fett 18 g (32 E%) | Protein 23 g (18 E%) |
Ingredienser
- 1,5 dl torkade röda linser eller 3 dl färdigkokta
- 0,5 tsk salt
- 1 lök
- 1 purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- 2 st / 200 g morötter
- 200 g vitkål
- 1 dl crème fraîche, lätt 15% fett
- 0,5 dl tomatpuré
- 1 tsk torkad basilika
- 0,5 tsk torkad oregano
- 0,5 tsk paprikapulver
- 0,75 tsk sambal olek eller chilipulver
- 0,5 tsk svartpeppar
- 0,5 tsk salt
- 250 g torr pasta
- 150 g / 3 dl riven ost
Hur du lagar
- Koka 1,5 dl torkade röda linser i vatten med 0,5 tsk salt i 20 minuter tills de blir mosiga.
- Koka 250 g pasta enligt anvisningar.
- Skala och hacka 1 lök, 1 purjolök och 2 vitlöksklyftor och stek i 2 msk olja tills mjuka. Lägg åt sidan i en skål. Riv 2 morötter grovt och hacka 200 g vitkål fint och fräs i pannan tills mjuka.
- Rör ner 1 dl crème fraîche, 0,5 dl tomatpuré och kryddorna: 1 tsk torkad basilika, 0,5 tsk torkad oregano, 0,5 tsk paprikapulver, 0,5 tsk sambal olek, 0,5 tsk svartpeppar och 0,5 tsk salt.
- Rör ner linserna i stekpannan när de är klara. Koka ihop några minuter. Rör ihop med pastan när den är klar. Servera med 3 dl riven ost.
- Ta en stund till medveten närvaro när du fokuserar på din andning lugnar kroppen sig innan du äter. Andas in djupt genom näsan, håll andan några sekunder och andas ut genom munnen. Upprepa några gånger.