Linspaj med purjolök, vitkål och morötter

Linspaj - mild och godÄr du skapligt van att laga paj så är den här rätten väldigt lätt att laga för nybörjarvegetarianer. Pajen har en mild smak med smak av linser och grönsaker och borde passa de flesta smaklökarna, både kräsna och mer avancerade.
Tillagningstid: 90 minuter. Snabbare om du har färdigkokta linser.
90 minuter tillagning för 6 portioner

Näringsvärde en portion: 461 kcal
Kolhydrater
43 g (39 E%)
Fett
21 g (44 E%)
Protein
19 g (17 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser degen

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 dl kvarg eller kesella, 1% fett

Ingredienser fyllningen

  • 1,5 dl torkade röda linser eller 3 dl färdigkokta
  • 0,5 tsk salt
  • 1 lök
  • 1 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • 2 st / 200 g morötter
  • 200 g vitkål
  • 1 dl crème fraîche, lätt 15% fett
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,75 tsk sambal olek eller chilipulver
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g / 3 dl riven ost

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Knåda ihop 2 dl vetemjöl, 1 dl grahamsmjöl med 50 g smör. Rör i 1 dl kvarg. Tryck ut pajdegen i en form och ställ formen i kylen i 30 minuter.
  2. Gör i ordning fyllningen under tiden: Koka 1,5 dl torkade röda linser i vatten med 0,5 tsk salt i 20 minuter tills de blir mosiga.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Skala och hacka 1 lök, 1 purjolök och 2 vitlöksklyftor och stek i 2 msk olja tills mjuka. Lägg åt sidan i en skål. Riv 2 morötter grovt och hacka 200 g vitkål fint och fräs i pannan tills mjuka.
  5. Rör ner 1 dl crème fraîche, 0,5 dl tomatpure och kryddorna: 1 tsk torkad basilika, 0,5 tsk torkad oregano, 0,5 tsk paprikapulver, 0,5 tsk sambal olek, 0,5 tsk svartpeppar och 0,5 tsk salt.
  6. När skalet kylts i 30 minuter, förgrädda det i 10 minuter i mitten av ugnen.
  7. Rör ner linserna i stekpannan när de är klara. Koka ihop några minuter. Lägg röran i pajskalet och strö över 3 dl riven ost. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
  8. När pajen gräddas, ta en stund till medveten närvaro när du fokuserar på din andning lugnar kroppen sig. Andas in djupt genom näsan, håll andan några sekunder och andas ut genom munnen. Upprepa några gånger.

AtMerVegetariskt.se

Vegetarisk vardagsmat – 10 lättlagade recept

Vegetarisk vardagsmat - 10 lättlagade recept

“Vegetarisk vardagsmat – 10 lättlagade recept” innehåller en blandning av grytor, burgare och ugnsbakade rätter. Boken underlättar vardagspusslet och har även en rejäl dos mindfulness så att du kan få in lite lugn i din vardag. Med 10 lättlagade recept ska den göra det lätt att laga god och nyttig vegetarisk mat. Recept som ingår:

  • Koriander- och kumminkryddade morotsbiffar
  • Burgare på blandade bönor – i ugn
  • Marias kesobiffar med kidneybönor, purjolök och persilja
  • Falafel – vegetariska kikärtsbullar
  • Söt och såsig auberginegryta
  • Böngryta med äpple, morot och smak av senap
  • Svart böngryta med aprikos och apelsin
  • Gröna linser spetsat med rabarber, spenat och ingefära
  • Spenatlasagne med keso och morötter
  • Vegetarisk kålpudding med quorn

Om du är nybörjarvegetarian ger boken dig ett par grundrecept du kan basera din vegetariska matlagning på innan du experimenterar vidare, men det finns även mycket att hämta för en mer erfaren vegetarian.

E-bok (pdf format) – 39 kr:

Tryckt bok:
Hos Amazon.com och Amazon.co.uk.

AtMerVegetariskt.se