Bara för att man äter vegetariskt betyder inte att man inte kan njuta av en Indisk Tikka Masala. Vill du göra rätten vegansk så byt ut grädde mot havregrädde. Du kan byta ut svarta bönor mot kikärtor, halloumi, tofu eller paneer (en Indisk ost). Det här receptet är med svarta bönor och är enkelt att laga.
Tillagningstid: Beräknat på färdigkokta bönor.
Näringsvärde en portion sås: 217 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 22 g (39 E%) | Fett 11 g (46 E%) | Protein 8 g (15 E%) |
+ 1 dl kokt ris (55 g) innehåller: 65 kcal | ||
Kolhydrater 14 g (88 E%) | Fett 0 g (0 E%) | Protein 2 g (12 E%) |
Näringsvärde sås och 2 dl ris: 347 kcal | ||
Kolhydrater 49 g (57 E%) | Fett 11 g (29 E%) | Protein 12 g (14 E%) |
*Den sammansatta måltiden ligger inom Livsmedelverkets rekommendationer. |
Ingredienser
- 6 portioner ris
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 0,5 röd chili eller 0,5 tsk sambal olek
- 3 msk olja
- 0,5 msk riven färsk ingefära
- 0,75 msk garam masala
- 0,75 msk currypasta eller curry pulver, gärna gul
- 0,5 msk spiskummin
- 2 lagerblad
- 1 tsk gurkmeja
- 0.5 tsk malen kardemumma
- 0.5 tsk salt
- 1 burk / 400 g krossade tomater
- 1,5 dl matlagningsgrädde, 15% fett
- 2 burkar / 460 g färdigkokta svarta bönor
Hur du lagar
- Koka 6 portioner ris, gärna basmatiris.
- Skala och hacka 1 gul lök och 3 klyftor vitlök, rensa 0,5 röd chili och hacka. Stek i 3 msk olja.
- Riv 0,5 msk ingefära och lägg i pannan tillsammans med kryddorna: 0,75 msk garam masala, 0,75 msk currypasta, 0,5 msk spiskummin, 2 lagerblad, 1 tsk gurkmeja, 0,5 tsk malen kardemumma, 0,5 tsk salt. Tillsätt 2 dl vatten och stek ihop.
- Häll i 1 burk krossade tomater och koka i 15 minuter.
- Ta ur lagerblanden och tillsätt 1,5 dl matlagningsgrädde. Mixa sedan såsen med en stavmixer, eller häll över den i en matberedare och mixa till en slät sås.
- Öppna 2 paket svarta bönor, skölj och lägg blanda ner dem i såsen. Servera med ris eller bröd. Om du vill kan du hacka koriander och strö ovanpå.
- Innan du äter, ta en liten stund till medveten närvaro. Lägg händerna i knät, blunda och ta 3 djupa andetag. Du kanske blir mer närvarande vid måltiden?