Juliga chokladgrottor med kokos och apelsin

Chokladgrottor med julkryddorJulgodis kan göras hemma och bli något nyttigare. De här grottorna är bakade utan smör och med bara lite socker.
40 minuter tillagning för 12 portioner

NÄRINGSVÄRDE EN PORTION: 82 KCAL
Kolhydrater
4 g (23 E%)
Fett
6 g (68 E%)
Protein
2 g (9 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • Skalet från 1 apelsin
  • 4 msk apelsinjuice
  • 100 g / 5 torkade fikon
  • 2 dl riven kokos
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 krm malen nejlika
  • 70 g mörk choklad med 70% kakao

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Tvätta 1 apelsin, helst en ekologisk eftersom skalet ska ätas. Riv skalet fint. Pressa ut 4 msk apelsinjuice.
  2. Hacka 5 torkade fikon fint. I en bunke blanda alla ingredienser utom chokladen. Mixa gärna med en stavmixer.
  3. Dela degen i 12 bitar och forma till grottor – samma form som hallongrottor på ett fat.
  4. Smält chokladen i ett vattenbad: Koka upp vatten i en kastrull. Sänk värmen, vattnet ska inte koka. Sänk ner en porslinsskål eller glasskål i vattnet. Bryt chokladen i bitar och lägg i skålen så att chokladen smälter. Skeda den smälta chokladen i mitten av grottorna. Ställ kakorna kallt för att svalna. Kakorna håller i kylen en vecka.
  5. Ta en liten stund till en avslappningsövning. Sitt på en stol. Lyssna på kroppen. Hur känns den idag? Hur mår du idag? Hur är ditt humör? Gör en enkel kroppsskanning och börja uppifrån och skanna igenom kroppen för att se hur den känns. Ta några djupa andetag.

AtMerVegetariskt.se