Festlig spenatpaj med spenat och getost

spenat pajEn paj värd att fira och lyxa med, till vardags eller till fest. Delar man upp den på 4 portioner är det mycket kalorier, så vill man ha den till lunch kan man ta mindre bitar och mer sallad. Den är toppad med hasselnötter, men det kan bytas ut mot andra nötter eller tas bort om man är allergisk.
45 minuter tillagning för 4 portioner

Näringsvärde en portion: 778 kcal
Kolhydrater
31 g (16 E%)
Fett
62 g (72 E%)
Protein
22 g (12 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 gram smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 purjolök
  • 200 g spenat
  • 2 msk olja
  • Några droppar Tabasco
  • 0,5 tsk sambal olek
  • 0,5 + 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 200 g getost
  • 0,5 dl hasselnötter
  • 3 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mellanmjölk

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Knåda ihop 1,5 dl bovetemjöl, 1 dl grahamsmjöl och 125 gram smör, 1 tsk torkad timjan och 1 tsk torkad oregano till en deg. Klä en pajform med skalet och grädda i ugnen i 10 minuter.
  3. Hacka 1 purjolök och fräs med 200 g spenat i 2 msk olja i en stekpanna med några droppar Tabasco och 0,5 tsk sambal olek eller annan chili, 0,5 tsk salt, 0,5 tsk malen svartpeppar och 0,5 tsk torkad basilika.
  4. Lägg blandningen i pajskalet. Skiva 200 g getost och lägg över. Hacka 0,5 dl hasselnötter och strö över.
  5. Vispa 3 ägg, 1,5 dl grädde, 1,5 dl mjölk och 0,5 tsk salt och häll i pajskalet.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  7. När pajen står i ugnen så ta en stund till medveten närvaro. Ta några minuter till att öppna ett fönster, balkongdörren eller gå ut i trädgården och bara titta och njut.
  8. Servera pajen varm eller ljummen med en sallad och färskt bröd.

AtMerVegetariskt.se

%d bloggers like this: