Denna saftiga kaka gör jag när jag har några bananer kvar på fruktfatet hemma. Kombinationen banan och choklad är oslagbar! Det doftar underbart i köket när man bakar denna kaka. Jag brukar alltid smörja bakformen med smält smör och kokosflingor. Det gör att kakan blir extra god. Chokladganachen ovanpå banankakan ger en otrolig lyxkänsla!
Tillagningstid: ca 80 minuter varav 30-40 minuter är gräddningstid.
Ingredienser
- 75 g smör
- 2 1/2 dl strösocker
- 2 msk mjölk
- 1/4 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 2 mogna bananer
- 100 g mjölkchoklad (ca 35-40% kakaohalt)
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
Mjölkchokladganache
- 150 g mjölkchoklad (ca 35-40% kakaohalt)
- 0,75 dl vispgrädde
- 25 g smör
Till servering
- vispad vispgrädde
Hur du lagar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
- Blanda strösocker, mjölk, salt och vaniljsocker i en bunke och tillsätt det smälta smöret.
- Dela äggen och blanda i gulorna i smeten. Spara äggvitorna i en annan bunke!
- Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten.
- Hacka mjölkchokladen och rör ner det i smeten.
- Blanda vetemjöl och bikarbonat och vänd ner mjölblandningen i smeten.
- Vispa till sist äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
- Häll blandningen i väl smord (smält smör+kokosflingor) form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter och grädda i 30-40 minuter. Kakan ska knappt vara klar i mitten för att bli extra saftig. Låt svalna.
- Hacka mjölkchokladen till ganachen.
- Värm vispgrädde och smör i en kastrull tills smöret har smält.
- Lägg i den hackade mjölkchokladen och rör på svag värme tills chokladen har smält.
- Bred ut chokladganachen på banankakan och servera tillsammans med vispad grädde. Lyxigt gott!