Varför lägga ut massa deg (ha, ha) på dyra mellis bars – som även innehåller socker och tillsatser? Gör dina egna istället och söta dem med torkad frukt.
De här energibarerna är helt sockerfria. Russinen ger dem lite sötma. De är även under 100 kalorier, så ett bra litet mellis att ha i väskan, eller när du bara behöver stoppa något litet i en kurrande mage.
Bitarna går bra att frysa. Frys dem gärna i portioner så du kan ta med en i väskan till mellis eller att fylla på med energi efter träningen.
20 mini bars. Tillagningstid: 30 minuter, 5 minuter röra, 20 minuter grädda och 5 minuter skära.
Ingredienser
- 2 dl fiberhavregryn (eller 1,7 dl havregryn och 0,3 dl vetekli)
- 2 dl russin
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl kokosflingor
- 0,5 dl chiafrön
- 0,5 tsk kardemumma
- 3 ägg
Hur du lagar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg i allt utom äggen i en matberedare och mixa någon minut. Har du ingen matberedare går det även bra att hacka russin och pumpakärnor fint sedan blanda alla torra ingredienser.
- Rör ned 3 ägg. Blanda väl.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt och forma smeten till en fyrkant. Grädda i ugnen i 20 minuter.
- Ta en liten stund till att bli medveten om din omgivning. Sitt ned och koppla av. Ta några djupa lugna andetag och lyssna sedan in ljuden omkring dig utan att döma eller ändra något, bara lyssna. Kanske kylskåpet brummar nära? Finns det ljud längre bort? En granne eller en väg? Bara lyssna en stund och lägg märke till ljuden. När du känner dig redo kan du öppna ögonen och sträcka på dig.
- Låt det svalna några minuter och skär sedan i 20 fyrkanter.
Varje minibar innehåller:
Kalorier: 91
Kolhydrater: 6 g
Fett: 6 g
Protein: 4 g
Kalorier: 91
Kolhydrater: 6 g
Fett: 6 g
Protein: 4 g