I ett svagt ögonblick gav jag ett nyårslöfte om att undvika socker och vitt mjöl. Sen stod jag där i butiken och lusläste på varenda påse. Hinner du inte baka själv så är det lättare sagt än gjort. Vill du ha något annat alternativ än stenhårt knastertorrt nästan-svart rågbröd så är alternativen få.
I spannmål finns det naturliga sockerarter – vilket deklareras i näringsdeklarationen. Det står “kolhydrater varav sockerarter”.
Det är inte tillsatt sötning utan naturliga sockerarter som finns i spannmål. Här är i alla fall sorterna jag hittade utan socker, sirap, sötningsmedel och vitt mjöl:
Bröd utan socker och vetemjöl:


Bröd utan socker – men med vetemjöl:













Surdegsbröd för glutenallergiker
De här bröden innehåller lite vetemjöl, men sist i innehållsförteckningen, så pass lite att det enligt tillverkaren funkar för glutenallergiker – men det avgör du förstås själv om det funkar för dej.


Fler tips?
Har ni fler bröd som ni hittat som är osötade? Kommentera gärna!
CarbZone har några bröd med rätt låg kolhydrathalt http://www.carbzone.se/low_carb_brod.html
Finns på ICA, har inte sett dem någon annan stans.