Brysselkål är som små mini-kålhuvuden laddade med vitaminer – ett bra vitamintillskott på vintern. De funkar bra som en sidorätt till en festmåltid eller på en helt vanlig tisdag.
Tillagningstid: 45 minuter, inklusive 35 minuter i ugnen.
Näringsvärde en portion: 192 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 12 g (26 E%) | Fett 13 g (61 E%) | Protein 6 g (13 E%) |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 500 g / ca 20 st brysselkål
- 100 g / 4 st schalottenlökar
- 30 g / 0,5 dl hasselnötter
- 1 tsk flytande honung
- 2 msk olja
Hur du lagar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rensa 500 g brysselkål, skär bort stam om det finns och ta bort yttre blad som är fula. Dela kålen i fjärdedelar.
- Skala 4 schalottenlökar och dela dem i fjärdedelar. Lägg brysselkålen och löken i en form.
- Hacka 0,5 dl hasselnötter och strö över.
- Blanda 1 tsk flytande honung och 2 msk olja och ringla över.
- Baka i ugnen i ca 35 minuter tills kålen är mjuk.
- Ta en liten stund till medveten närvaro medan kålen är i ugnen. Sitt ned och koppla av. Prova SAOL metoden. När en tanke kommer så Stanna upp. Acceptera tanken. Observera tanken. Låt tanken gå vidare. Du kan använda den här metoden i vardagen att observera tankar och känslor.