Brysselkål till jul eller till en vanlig tisdag

Brysselkål julbord vegetariskt julbordBrysselkål är som små mini-kålhuvuden laddade med vitaminer – ett bra vitamintillskott på vintern. De funkar bra som en sidorätt till en festmåltid eller på en helt vanlig tisdag.
Tillagningstid: 45 minuter, inklusive 35 minuter i ugnen.

45 minuter tillagning för 4 portioner

Näringsvärde en portion: 192 kcal
Kolhydrater
12 g (26 E%)
Fett
13 g (61 E%)
Protein
6 g (13 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 500 g / ca 20 st brysselkål
  • 100 g / 4 st schalottenlökar
  • 30 g / 0,5 dl hasselnötter
  • 1 tsk flytande honung
  • 2 msk olja

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rensa 500 g brysselkål, skär bort stam om det finns och ta bort yttre blad som är fula. Dela kålen i fjärdedelar.
  3. Skala 4 schalottenlökar och dela dem i fjärdedelar. Lägg brysselkålen och löken i en form.
  4. Hacka 0,5 dl hasselnötter och strö över.
  5. Blanda 1 tsk flytande honung och 2 msk olja och ringla över.
  6. Baka i ugnen i ca 35 minuter tills kålen är mjuk.
  7. Ta en liten stund till medveten närvaro medan kålen är i ugnen. Sitt ned och koppla av. Prova SAOL metoden. När en tanke kommer så Stanna upp. Acceptera tanken. Observera tanken. Låt tanken gå vidare. Du kan använda den här metoden i vardagen att observera tankar och känslor.

AtMerVegetariskt.se