Blomkålssoppa med purjolök och timjan

Blomkålssoppa med purjo och timjanBlomkål är gott, och blomkålssoppa är ännu godare. Under sensommaren och hösten är blomkålen i säsong, så passa på. Lite crème fraîche rundar av soppan och ger den en krämig mjuk smak.
Soppan är snabb att laga och funkar bra till vardags. Blir det något över håller den i kylen ett par dagar.
25 minuter tillagning för 4 portioner

Näringsvärde en portion: 313 kcal
Kolhydrater
11 g (12 E%)
Fett
27 g (67 E%)*
Protein
19 g (21 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. För att minska på fettet använd en light crème fraîche. Med crème fraîche, 15 % fett är näringsvärdet 233 kcal:
Kolhydrater
12 g (20 E%)
Fett
17 g (66 E%)
Protein
8 g (14 E%)

IngredienserIngredienser

  • 1 purjolök
  • 2 msk olja
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 blomkålshuvud, ca 900 g eller 600 g rensat
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 tsk citronjuice (eller saften från en halv citron)
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Rensa, strimla och stek 1 purjolök i 2 msk olja tills den är mjuk i en gryta – spara gärna några skivor till garneringen. Pressa i 3 klyftor vitlök.
  2. Rensa blomkålen och skär i mindre bitar. Lägg i blomkål, 8 dl vatten, 2 grönsaksbuljonstärningar och 0,5 tsk timjan i grytan. Koka i 5 minuter tills blomkålen är mjuk.
  3. Mixa soppan slät med en stavmixer och rör ned 2 dl crème fraîche och 1 tsk citronjuice. Smaka av med 0,5 tsk salt och 0,5 tsk peppar.
  4. Garnera med några strimlor purjolök.
  5. Ta en liten stund att bli medveten om hur maten smakar. Ät långsamt. Känn efter hur det smakar. Vad smakar mest? Är det sött? Salt? Surt? Beskt? Känns det varmt? Kallt? Strävt? Var medveten om smakerna medan du äter. Inte bara första och sista tuggan.

AtMerVegetariskt.se

Vegetariska soppor – 10 mättande soppor

Vegetariska soppor - 10 mättande soppor

Att göra vegetariska soppor är inte så svårt. Men, att få dem att bli en mättande måltid kan vara en utmaning. “Vegetariska soppor” innehåller 10 recept på mättande soppor, alla lättlagade och nyttiga. För att alla ska kunna få i sig tillräckligt med protein, så följer det med ett extra recept på ett proteinrikt bröd. Och för din själ och hjärna finns det även mindfulness inbakat i varje recept. Recept som ingår:

  • Borlottibönsoppa med persilja
  • Klassisk linssoppa
  • Linssoppa med kokosmjölk och ingefära
  • Blomkålssoppa med purjolök och timjan
  • Grön ärtsoppa med pepparrotskräm
  • Pumpasoppa – halloweensoppan nummer ett!
  • Jordärtskockssoppa med svamp – en höstvärmare
  • 2-i-1 recept: Rostade grönsaker på sidan och höstig grönsakssoppa
  • Grönkålsoppa med ägg
  • Lyxig broccolisoppa med fetaost och hasselnötter
  • + 1 extra recept:  Proteinbröd med massor av frön

E-bok (pdf format) – 39 kr:

Tryckt bok:
Hos Amazon.com och Amazon.co.uk.

AtMerVegetariskt.se