Sötpotatis är hyllad som både god och nyttig. Här är en enkel vardagsvariant, som förvisso tar tid i ugnen, men bara en kvarts aktiv tid. Bara 4 ingredienser gör den snabblagad.
Tillagningstid: 60 minuter, men bara 15 minuter “aktiv tid”.
Näringsvärde en portion: 406 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 71 g (71 E%) | Fett 7 g (17 E%) | Protein 12 g (12 E%) |
*Andelen kolhydrater är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 1 stor / 700 g sötpotatis
- 2 ägg
- 0,5 dl turkisk yoghurt
- 2 msk hackad gräslök
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
Hur du lagar
- Sätt ugnen på 185 grader.
- Tvätta och dela en stor sötpotatis i två delar. Ta en ungsfast form och täck botten med ett tunnt lager vatten (ca 0,5-1 dl vatten). Lägg potatishalvorna med den platta sidan ner i formen. Baka i mitten av ugnen ca 30-45 minuter berorende på hur stor den är. Känn med en sticka när potatisen är mjuk.
- Ta en liten stund till medveten närvaro. Sätt dig skönt på en stol och känn fötterna på golvet. Sätt dig ganska rakt i ryggern och blunda. Känn andningen. Du behöver inte andas på något speciellt sätt, bara känn hur andetaget känns i näsan, halsen, bröstkorgen och magen.
- Ta ut potatisen och gör en grop i mitten (spara potatisen på sidan). Knäck 2 ägg, ett i varje halva, försök behålla gulan hel. Krydda med 0,25 tsk salt och 0,25 tsk svartpeppar.
- Baka potatisen med ägget i ugnen igen ca 10 minuter tills äggvitan stelnat.
- Under tiden blanda 0,5 dl turkisk yoghurt med 2 msk klippt gräslök. Krydda med 0,25 tsk salt och 0,25 tsk svartpeppar.
- Servera potatisen med yoghurtsåsen.