Sötpotatis med ägg-gömma

Sötpotatis och äggSötpotatis är hyllad som både god och nyttig. Här är en enkel vardagsvariant, som förvisso tar tid i ugnen, men bara en kvarts aktiv tid. Bara 4 ingredienser gör den snabblagad.
Tillagningstid: 60 minuter, men bara 15 minuter “aktiv tid”.
60 minuter tillagning för 2 portioner

Näringsvärde en portion: 406 kcal
Kolhydrater
71 g (71 E%)
Fett
7 g (17 E%)
Protein
12 g (12 E%)
*Andelen kolhydrater är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 1 stor / 700 g sötpotatis
  • 2 ägg
  • 0,5 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk hackad gräslök
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Sätt ugnen på 185 grader.
  2. Tvätta och dela en stor sötpotatis i två delar. Ta en ungsfast form och täck botten med ett tunnt lager vatten (ca 0,5-1 dl vatten). Lägg potatishalvorna med den platta sidan ner i formen. Baka i mitten av ugnen ca 30-45 minuter berorende på hur stor den är. Känn med en sticka när potatisen är mjuk.
  3. Ta en liten stund till medveten närvaro. Sätt dig skönt på en stol och känn fötterna på golvet. Sätt dig ganska rakt i ryggern och blunda. Känn andningen. Du behöver inte andas på något speciellt sätt, bara känn hur andetaget känns i näsan, halsen, bröstkorgen och magen.
  4. Ta ut potatisen och gör en grop i mitten (spara potatisen på sidan). Knäck 2 ägg, ett i varje halva, försök behålla gulan hel. Krydda med 0,25 tsk salt och 0,25 tsk svartpeppar.
  5. Baka potatisen med ägget i ugnen igen ca 10 minuter tills äggvitan stelnat.
  6. Under tiden blanda 0,5 dl turkisk yoghurt med 2 msk klippt gräslök. Krydda med 0,25 tsk salt och 0,25 tsk svartpeppar.
  7. Servera potatisen med yoghurtsåsen.

AtMerVegetariskt.se