Rödkål är ännu en klassiker på julbordet. Kanske det här receptet med syrliga äpplen blir favoriten i år?
Näringsvärde en portion: 88 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 14 g (64 E%) | Fett 3 g (31 E%) | Protein 1 g (5 E%) |
*Andelen kolhydrater / fett / protein är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Den sammansatta måltiden ligger inom / närmare rekommendationerna. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 300 g rödkål
- 1 liten gul lök
- 1 syrligt äpple
- 1 msk smör
- 2 kryddnejlikor
- 3 hela kryddpepparkorn
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk honung
- 1 msk äppelcidervinäger
Hur du lagar
- Strimla 300 g rödkål fint. Skala och hacka 1 lök och 1 äpple fint.
- Fräs allt i en stekpanna i 1 msk smör, 2 kryddnejlikor, 3 kryddpepparkorn, 0,5 tsk salt och 1 tsk honung. Lägg till 1 dl vatten om det blir för torrt. Sjud under lock i 30-45 minuter tills kålen är mjuk, rör emellanåt.
- När kålen sjuder, ta en stund till medveten närvaro. Känn juldofterna och var närvarande vid matlagningen.
- Lägg till 1 msk äppelcidervinäger på slutet.