Shakshuka äts i Nord Afrikanska länder till frukost eller ett lättare kvällsmål och är pocherade ägg i tomatsås. Enkelt att laga och otroligt gott. Den funkar bra som en stadig frukost, eller en lättare kvällsmat.
Portionsstorleken är lagom för 2 personer till kvällsmat, eller 3 för en lättare måltid.
Näringsvärde en portion utan bröd: 558 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 14 g (10 E%) | Fett 41 g (69 E%) | Protein 28 g (21 E%) |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
2 msk olja
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 tsk harissa, hittar du inte går det bra med sambal olek eller annan chili
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 burk / ca 400 g färdig tomatsås
- 6 ägg
- 75 g fetaost
- 0,5 dl hackad färsk persilja
- 1 tsk chiliflakes
Hur du lagar
- Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna. Pressa 1 klyfta vitlök och fräs i oljan på medelvärme ca 5 minuter.
- Tillsätt 0,5 tsk harissa och 1 tsk malen spiskummin. Fräs ytterligare någon minut.
- Häll över 1 burk tomatsås och låt koka några minuter.
Knäck 6 ägg en bit från varandra i pannan. - Sätt på lock och låt sjuda 5–10 minuter, tills äggen precis stelnat, rör inte mer.
- Strö över 75 g smulad fetaost, 0,5 dl hackad persilja och 1 tsk chiliflakes.
- Servera med rostat surdegsbröd.
- Innan du äter ta en stund till medveten närvaro. Tänk igenom dagen som gått och hitta 3 bra saker, t ex “Lagat en god och näringsrik måltid”. Fokusera på det som är bra.