Shakshuka – pocherade ägg i tomatsås med chili

shakshukaShakshuka äts i Nord Afrikanska länder till frukost eller ett lättare kvällsmål och är pocherade ägg i tomatsås. Enkelt att laga och otroligt gott. Den funkar bra som en stadig frukost, eller en lättare kvällsmat.
Portionsstorleken är lagom för 2 personer till kvällsmat, eller 3 för en lättare måltid.
20 minuter tillagning för 2 portioner

Näringsvärde en portion utan bröd: 558 kcal
Kolhydrater
14 g (10 E%)
Fett
41 g (69 E%)
Protein
28 g (21 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • Ingredienser till shakshuka2 msk olja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk harissa, hittar du inte går det bra med sambal olek eller annan chili
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 burk / ca 400 g färdig tomatsås
  • 6 ägg
  • 75 g fetaost
  • 0,5 dl hackad färsk persilja
  • 1 tsk chiliflakes

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna. Pressa 1 klyfta vitlök och fräs i oljan  på medelvärme ca 5 minuter.
  2. Tillsätt 0,5 tsk harissa och 1 tsk malen spiskummin. Fräs ytterligare någon minut.
  3. Häll över 1 burk tomatsås och låt koka några minuter.
    Knäck 6 ägg en bit från varandra i pannan.
  4. Sätt på lock och låt sjuda 5–10 minuter, tills äggen precis stelnat, rör inte mer.
  5. Strö över 75 g smulad fetaost, 0,5 dl hackad persilja och 1 tsk chiliflakes.
  6. Servera med rostat surdegsbröd.
  7. Innan du äter ta en stund till medveten närvaro. Tänk igenom dagen som gått och hitta 3 bra saker, t ex “Lagat en god och näringsrik måltid”. Fokusera på det som är bra.

AtMerVegetariskt.se

%d bloggers like this: