Den här grytan är lätt att laga och funkar bra för fritidskök och camping. Ingredienseran håller ganska länge, så även på sommaren kan det vara en rätt i slutet av en vandringsvecka, bara man “luftar” morötterna och inte förvarar dem i en försluten plastpåse. Så klart kan man även laga den hemma i köket.
Det är 3 väl tilltagna portioner. Serveras den med bröd eller ris räcker den till fler.
Näringsvärde en portion: 639 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 82 g (53 E%) | Fett 21 g (30 E%) | Protein 26 g (17 E%) |
Ingredienser
- 3 klyftor vitlök
- 1 lök
- 1 msk olja
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad basilika
- 0,5 tsk chiliflakes
- 1,5 dl svarta belugalinser
- 1 paket krossade tomater
- 1 morot
- 1 msk tomatpuré
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk malen svartpeppar
- 1 msk balsamvinäger
- 2,5 dl havregrädde (vanlig matlagningsgrädde går också bra)
Hur du lagar
- Skala och hacka 3 klyftor vitlök och 1 lök. Värm 1 msk olja i en gryta och stek vitlök och lök mjukt.
- Skala och hacka eller skiva 1 morot fint. Lägg i alla ingredienser i grytan och lägg till 2 dl vatten. Koka allt i 20 minuter tills linserna är klara. Rör om någon gång ibland.
- Ta en stund till medveten närvaro när grytan kokar. Slappna av och andas långa djupa andetag.
- Servera grytan som den är eller med bröd eller ris.