Det här brödet kallas proteinbröd för att det har lite extra protein i form av ägg och kvarg. Bröd innehåller vanligtvis mellan 7-12 gram protein per 100 g. Det här brödet innehåller 14 gram protein per 100 g. Ett brödbulle innehåller runt 21 gram protein. Nyttiga frön ger också brödet extra tuggmotstånd.
Bröden äts helst färska. Eftersom de innehåller mycket protein så de är ett bra komplement till en proteinfattig måltid, som t ex en grönsakssoppa.
Tillagningstid: 25 minuter, inklusive en kvarts avslappning.
Näringsvärde en portion: 336 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 30 g (38 E%) | Fett 13 g (36 E%) | Protein 21 g (26 E%) |
*Andelen protein är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. |
Ingredienser
- 3 dl dinkelmjöl fullkorn eller grahamsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk krossade linfrön
- 2 msk hela linfrön
- 2 msk solrosfrön
- 2 msk sesamfrön, chiafrön eller psylliumfrön
- 0,5 tsk salt
- 2 ägg
- 2 dl kvarg 1% fett
Hur du lagar
- Sätt ugnen på 225 grader och smöra en plåt eller lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Blanda alla torra ingredienser: 3 dl dinkelmjöl fullkorn, 2 tsk bakpulver, 2 msk krossade linfrön, 2 msk hela linfrön, 2 msk solrosfrön, 2 msk sesamfrön och 0,5 tsk salt.
- Rör ned 2 ägg, 2 dl kvarg och 2 msk vatten.
- Forma till 4 bullar på plåten och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
- Nu har du en kvart över, så prova en avslappningsteknik med ljus. Extra mysigt om det är höst eller vinter. Tänd ett ljus och sätt dig bekvämt på en stol. Fokusera på lågan och lägg märke till hur den ser ut. Om tankarna vandrar iväg, så för fokuset tillbaka på ljuset när du blir medveten om det. Fokusera sedan på din andning. Andas in genom näsan och låt andetaget fylla magen. Håll andan i 3 sekunder. Andas ut genom munnen. Låt bli att andas i 3 sekunder. Repetera. In genom näsan, håll 3 sekunder, ut genom munnen, håll 3 sekunder. Återvänd till brödbaket lugn, fokuserad och avslappnad.
- Låt bröden svalna några minuter innan du njuter av dem.