Långkål – eller stuvad grönkål – till julbordet

stuvad grönkål långkål vegetariskt julbordStuvad grönkål, långkål, kruskål eller bladkål – kärt barn har många namn. Hur som helst så är långkål en av mina favoriter på julbordet. Kålen är dessutom rik på både järn, C-vitamin och A-vitamin, så ät den med gott samvete.
Tillagningstid: Använder du fryst grönkål kan du minska tiden med 25 minuter, men färsk är godare.

45 minuter tillagning för 4 portioner

Näringsvärde en portion: 202 kcal
Kolhydrater
11 g (23 E%)
Fett
15 g (67 E%)
Protein
5 g (10 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Den sammansatta måltiden ligger inom / närmare rekommendationerna. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 500 g / 2 st grönkålsstånd
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk smör
  • 1 dl grädde
  • 1 msk honung

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Skölj och rensa 500 g grönkål, ta bort stjälkarna och riv bladen i bitar.
  2. Koka grönkålen i vatten med 2 grönsaksbuljongtärningar i ca 30 minuter tills mjuk. Använder man fryst grönkål tar det ca 5 minuter.
  3. Häll av vattnet och fräs grönkålen i 1 msk smör i en gryta. Häll över 1 dl grädde och 1 msk honung och koka ihop i ca 10 minuter. Vill man ha den tjockare kan man pudra över 1 msk vetemjöl.
  4. Ta en stund till medveten närvaro och tacksamhet. Försök känna tacksamhet till den som producerade livsmedlen du ska äta. Känn tacksamhet för att du tog dig tid att laga maten själv och har möjlighet att ge din kropp god näring. Ät långsamt och med närvaro.

AtMerVegetariskt.se