Halloumi i burgarna gör dem väldigt mättande. Det räcker med en om man serverar med en sallad eller kanske rostade grönsaker på sidan om.
Tillagningstid: 60 minuter, plus 2 timmars blötläggning innan.
Näringsvärde en burgare: 214 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 15 g (28 E%) | Fett 12 g (50 E%) | Protein 12 g (22 E%) |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Den sammansatta måltiden ligger inom rekommendationerna. | ||
+ Ett hamburgebröd innehåller / Näringsvärde för måltiden: ca 210 kcal en burgare och ett bröd blir tillsammans: ca 424 kcal, eller: | ||
Kolhydrater 56 g (53 E%) | Fett 14 g (30 E%) | Protein 18 g (17 E%) |
Ingredienser
- 4 dl röda linser, torkade, inte färdigkokta
- 2 dl solroskärnor
- 200 g / 1 paket halloumi
- 3 klyftor vitlök
- 0,5 röd chili eller 1 tsk sambal olek
- 1 dl hackad persilja
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1 tsk paprikapulver
- 4 msk olja att steka i
Hur du lagar
- Skölj och blötlägg 4 dl röda linser i osaltat vatten i 2 timmar. Koka linserna snabbt i 2 minuter.
- Låt linserna rinna av och lägg i en bunke. Rosta 2 dl solroskärnor i en panna utan olja och lägg dem i bunken. Vill man ha tuggmotstånd, så lägg i hälften av solroskärnorna och blanda i resten efter mixningen.
- Riv 200 g halloumi och lägg i bunken. Pressa ner 3 klyftor vitlök, hacka 0,5 röd chili och lägg i. Krydda med 1 dl finhackad persilja, 0,5 tsk salt, 0,5 tsk svartpeppar och 1 tsk paprikapulver. Mixa allt med en stavmixer.
- Rulla till 12 burgare och stek på låg till medel värme i olja.
- När du steker ta en stund till medveten närvaro. Andas lugnt och fokusera på andningen.
- Servera med sallad eller grönsaker.