Halloumi- och linsburgare med solroskärnor

Halloumi i burgarna gör dem väldigt mättande. Det räcker med en om man serverar med en sallad eller kanske rostade grönsaker på sidan om.
Tillagningstid: 60 minuter, plus 2 timmars blötläggning innan.
60 minuter tillagning för 12 portioner

Näringsvärde en burgare: 214 kcal
Kolhydrater
15 g (28 E%)
Fett
12 g (50 E%)
Protein
12 g (22 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Den sammansatta måltiden ligger inom rekommendationerna.
+ Ett hamburgebröd innehåller / Näringsvärde för måltiden: ca 210 kcal
en burgare och ett bröd blir tillsammans: ca 424 kcal, eller:
Kolhydrater
56 g (53 E%)
Fett
14 g (30 E%)
Protein
18 g (17 E%)

IngredienserIngredienser

  • 4 dl röda linser, torkade, inte färdigkokta
  • 2 dl solroskärnor
  • 200 g / 1 paket halloumi
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 röd chili eller 1 tsk sambal olek
  • 1 dl hackad persilja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 4 msk olja att steka i

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Skölj och blötlägg 4 dl röda linser i osaltat vatten i 2 timmar. Koka linserna snabbt i 2 minuter.
  2. Låt linserna rinna av och lägg i en bunke. Rosta 2 dl solroskärnor i en panna utan olja och lägg dem i bunken. Vill man ha tuggmotstånd, så lägg i hälften av solroskärnorna och blanda i resten efter mixningen.
  3. Riv 200 g halloumi och lägg i bunken. Pressa ner 3 klyftor vitlök, hacka 0,5 röd chili och lägg i. Krydda med 1 dl finhackad persilja, 0,5 tsk salt, 0,5 tsk svartpeppar och 1 tsk paprikapulver. Mixa allt med en stavmixer.
  4. Rulla till 12 burgare och stek på låg till medel värme i olja.
  5. När du steker ta en stund till medveten närvaro. Andas lugnt och fokusera på andningen.
  6. Servera med sallad eller grönsaker.

AtMerVegetariskt.se