Het svartkål med chili, pinjenötter och parmasan

SvartkålSvartkål (även palmkål) är en bra vintergrönsak. Den kan skördas sent in på vintern, precis som grönkålen. Kålen har använts länge i Italien, men börjar bli vanligare här nu. Kan du inte hitta det går det bra att använda grönkål till det här receptet.
Portioner: Som en huvudrätt blir det 2 portioner, men har man rätten som tillbehör så räcker det till 4.
20 minuter tillagning för 2 portioner

Näringsvärde en portion: 860 kcal
Kolhydrater
15 g (7 E%)
Fett
82 g (84 E%)
Protein
20 g (9 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 200 g rensad svartkål eller 250 g hel
  • 55 g / 1 dl pinjenötter
  • 2 msk olja
  • 1 lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk sambal olek eller annan chili
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl grädde
  • 50 g parmesanost

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Rensa 250 g svartkål. Dra av stjälkarna och riv bladen i bitar.
  2. Hetta upp en stekpanna och rosta 1 dl pinjenötter torrt, utan olja. Lägg dem i en skål.
  3. Skala och hacka 1 lök och 3 klyftor vitlök och stek mjuk i en minut i 2 msk olja. Lägg i kålen och 0,5 tsk sambal olek, 1 krm salt och 1 krm peppar. Stek kålen mjuk ca 5 minuter.
  4. Häll på 2 dl grädde och låt koka samman ca 10 minuter.
  5. Riv 50 g parmesanost. Blanda in hälften av pinjenötterna och lägg andra hälften ovanpå. Strö över parmesanost och servera.
  6. Medans du äter, ta en liten stund till medveten närvaro. Lägg märke till maten. Vad tror du händer i kroppen när du äter den? Hur kommer du må efter att ha ätit den? Hur tas näringen upp i din kropp? Ät långsamt och med närvaro.

AtMerVegetariskt.se