Svartkål (även palmkål) är en bra vintergrönsak. Den kan skördas sent in på vintern, precis som grönkålen. Kålen har använts länge i Italien, men börjar bli vanligare här nu. Kan du inte hitta det går det bra att använda grönkål till det här receptet.
Portioner: Som en huvudrätt blir det 2 portioner, men har man rätten som tillbehör så räcker det till 4.
Näringsvärde en portion: 860 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 15 g (7 E%) | Fett 82 g (84 E%) | Protein 20 g (9 E%) |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 200 g rensad svartkål eller 250 g hel
- 55 g / 1 dl pinjenötter
- 2 msk olja
- 1 lök
- 3 klyftor vitlök
- 0,5 tsk sambal olek eller annan chili
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
- 2 dl grädde
- 50 g parmesanost
Hur du lagar
- Rensa 250 g svartkål. Dra av stjälkarna och riv bladen i bitar.
- Hetta upp en stekpanna och rosta 1 dl pinjenötter torrt, utan olja. Lägg dem i en skål.
- Skala och hacka 1 lök och 3 klyftor vitlök och stek mjuk i en minut i 2 msk olja. Lägg i kålen och 0,5 tsk sambal olek, 1 krm salt och 1 krm peppar. Stek kålen mjuk ca 5 minuter.
- Häll på 2 dl grädde och låt koka samman ca 10 minuter.
- Riv 50 g parmesanost. Blanda in hälften av pinjenötterna och lägg andra hälften ovanpå. Strö över parmesanost och servera.
- Medans du äter, ta en liten stund till medveten närvaro. Lägg märke till maten. Vad tror du händer i kroppen när du äter den? Hur kommer du må efter att ha ätit den? Hur tas näringen upp i din kropp? Ät långsamt och med närvaro.