Grön ärtsoppa är en helt annan upplevelse än gul ärtsoppa. Den är slät och krämig och med frysta ärtor kan den lagas året om.
Den här soppan är mättande och blir det något över kan den sparas i kylen eller frysen till en annan dag.
Tillagningstid: 25 minuter, inklusive 5 minuters paus.
Näringsvärde en portion: 244 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 18 g (30 E%) | Fett 12 g (46 E%) | Protein 14 g (24 E%) |
Ingredienser
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1 gul lök
- 600 g gröna ärtor
- 2 dl mellanmjölk, 1,5% fett
- 250 g crème fraîche, 15% fett
- 2 msk riven pepparrot
- 1 msk hackad färsk mynta
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk peppar
Hur du lagar
- Koka upp 8 dl vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar.
- Hacka 1 gul lök och lägg i grytan tillsammans med 600 g gröna ärtor, frysta går bra. Koka i 5-10 minuter.
- Laga pepparrotskrämen genom att blanda hälften av crème fraîchen med 2 msk riven pepparrot och 1 msk mynta i en skål.
- Ta en liten stund att andas. Sätt dig på en stol och följ ditt andetag som det är. In och ut i någon minut. Notera nu vilka tankar som kommer vare sig de är positiva, negativa eller kanske saker som måste göras. Acceptera tankarna som de är utan att döma dem och tänka ”nej nu kom den tanken”. Se bara vilka tankar som kommer och gå sedan tillbaka till andningen igen. Avsluta med några djupa andetag.
- Mixa soppan slät och tillsätt 2 dl mellanmjölk och den andra hälften av crème fraîchen. Smaka av med 0,5 tsk salt och 0,5 tsk peppar.
- Servera soppan med en klick av pepparrotskrämen.