Barkbitar – mörk choklad med rostade pumpakärnor

Barkbitar bark thins choklad med pumpakärnorNär jag var i Kanada fick jag tips om ett gott godis som heter “Bark thins” eller tunna barkbitar. Ingen bark var det i den, men mörk choklad och pumpakärnor, pretzels, mandlar eller jordnötter, alla goda. Väl hemma gick de inte att hitta, så jag gjorde egna. Livsfarligt beroendeframkallande.
Tillagningstid: 15 minuter och 30 minuter att stelna. Portionsstorleken är godtycklig, vill man bara ha en bit (inte så troligt) räcker det så klart till fler.
45 minuter tillagning för 6 portioner

Näringsvärde en portion (en sjättedel): 264 kcal
Kolhydrater
13 g (20 E%)
Fett
21 g (76 E%)
Protein
2 g (4 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 1 dl / 60 g pumpakärnor
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g mörk choklad, minst 70% choklad, gärna mer
  • 0,5 tsk havssalt

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Gör ett vattenbad: Sänk ner en värmefast skål i en kastrull med vatten, det ska inte komma något vatten i skålen. Bryt 200 g choklad i bitar och lägg i skålen. Sätt på spisen och låt koka upp så att skålen blir varm och chokladen smälter. Dra kastrullen från värmen. Om chokladen inte smälter, så koka försiktigt upp vattnet igen.
  2. Under tiden chokladen smälter; torrosta 1 dl pumpakärnor i en het stekpanna med 0,5 tsk salt.
  3. När chokladen smält, rör ihop choklad och pumpakärnor och bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt. Strö över 0,5 tsk havssalt. Låt svalna och bryt sedan i bitar. Förvara i kylen.
  4. När du äter ta en stund till medveten närvaro. Njut av varje bit och känn smaken. Njut av lite vardagslyx.

AtMerVegetariskt.se