När jag var i Kanada fick jag tips om ett gott godis som heter “Bark thins” eller tunna barkbitar. Ingen bark var det i den, men mörk choklad och pumpakärnor, pretzels, mandlar eller jordnötter, alla goda. Väl hemma gick de inte att hitta, så jag gjorde egna. Livsfarligt beroendeframkallande.
Tillagningstid: 15 minuter och 30 minuter att stelna. Portionsstorleken är godtycklig, vill man bara ha en bit (inte så troligt) räcker det så klart till fler.
Näringsvärde en portion (en sjättedel): 264 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 13 g (20 E%) | Fett 21 g (76 E%) | Protein 2 g (4 E%) |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 1 dl / 60 g pumpakärnor
- 0,5 tsk salt
- 200 g mörk choklad, minst 70% choklad, gärna mer
- 0,5 tsk havssalt
Hur du lagar
- Gör ett vattenbad: Sänk ner en värmefast skål i en kastrull med vatten, det ska inte komma något vatten i skålen. Bryt 200 g choklad i bitar och lägg i skålen. Sätt på spisen och låt koka upp så att skålen blir varm och chokladen smälter. Dra kastrullen från värmen. Om chokladen inte smälter, så koka försiktigt upp vattnet igen.
- Under tiden chokladen smälter; torrosta 1 dl pumpakärnor i en het stekpanna med 0,5 tsk salt.
- När chokladen smält, rör ihop choklad och pumpakärnor och bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt. Strö över 0,5 tsk havssalt. Låt svalna och bryt sedan i bitar. Förvara i kylen.
- När du äter ta en stund till medveten närvaro. Njut av varje bit och känn smaken. Njut av lite vardagslyx.