Vill man servera ostbricka, men göra det lite festligare är en brietrårta ett sätt. Att värma upp osten ger den extra god smak. De här är toppad med fikon, men det går att byta ut mot aprikoser eller annan mjuk frukt.
Det blir också en LCHF efterrätt eftersom den innehåller mycket fett och nästan inga kolhydrater.
Räcker till ca 8 personer, men det beror på vad man serverar till.
Näringsvärde en portion: 269 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 5 g (8 E%) | Fett 21 g (72 E%) | Protein 13 g (20 E%) |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 1 brieost, 500 g
- 3 färska fikon
- 1 dl hasselnötter eller andra nötter
- 2 msk honung
Hur du lagar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg 1 brieost på bakplåtspapper. Skölj och skär 3 fikon i tunna skivor och lägg över. Hacka 1 dl hasselnötter och strö över. Ringla över 2 msk honung.
- Sätt in i ugnen i ca 15 minuter, eller tills osten börjar “svettas” men inte puffa ut.
- Under tiden osten är i ugnen, ta en stund till medveten närvaro. Tänd några ljus och sätt på bordet. Sitt en stund och bara titta på lågan.
- Servera direkt, eller låt svalna något.