Enchilada kommer från Mexico och är ihoprullade tortillabröd som är fyllda, och täckta av sås eller ost, sedan gratinerade. Enchiladas blir en bra och ganska lätt lunch. Fyllda med kål påminner de lite om kåldolmar. Smarrigt och lättlagat hur som helst, och funkar bra att spara till lunchlådan eller nästa dag.
Tillagningstid: 60 minuter, inklusive en kvarts paus.
Portionsstorleken är 2 rullar per person. Vill man ha en lättare måltid räcker det med en.
Näringsvärde en portion – eller 2 rullar: 924 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 93 g (40 E%) | Fett 43 g (41 E%) | Protein 44 g (19 E%) |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 500 g / ett halvt huvud vitkål
- 1 msk olja
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk sojasås
- 0,5 tsk sambal olek
- 200 g mozzarella
- 2 dl mild tomatsalsa
- 4 stora tortillabröd
- 40 g / 1 dl riven stark ost t.ex. cheddarost
Hur du lagar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Strimla 500 g vitkål tunt och bryn i 1 msk olja, pressa i 2 klyftor vitlök och lägg till 2 msk sojasås och 0,5 tsk sambal olek i en stekpanna. Bryn på mellanlåg värme tills vitkålen är mjuk.
- Hacka 200 g mozzarella i bitar. Lägg ut 4 tortillabröd och fyll dem med vitkål, mozzarella och 2 dl tomatsalsa. Rulla ihop dem och lägg i en långpanna. Strö över 1 dl riven ost.
- Gratinera i ugn i 15 minuter.
- Ta en liten stund till medveten närvaro. Sitt på en stol och tänk på ett glatt eller lyckligt minne du har. Notera var i kroppen känslan finns. Försök stanna kvar i känslan några minuter. Låt känslan spridas genom kroppen så att känslan sprids från din bröstkorg och ut i kroppen genom armar och be. Försök stanna i känslan eller återkomma till den några gånger under dagen. Ta ett par djupa andetag och slappna av.
- När rullarna är klara, servera dem med en sallad.