2-i-1: Mandelmjölk och mandelgrädde, citron- eller lakrits raw food bollar

Raw food bollar lakrisAtt göra mandelmjölk fritt från tillsatser är lätt. Men, jag tycker det är synd att kasta det som blir över, det är onödigt matsvinn och kan användas till att göra mandelgrädde eller goda nötbollar. Ger 6 dl mandelmjölk.

IngredienserIngredienser

  • 2,5 dl / 150 g mandlar
  • 1 krm kanel, kardemumma eller vaniljextrakt om du vill smaksätta mjölken
  • 2 dadlar om du vill ha söt mjölk

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Lägg 2,5 dl mandlar i blöt över natten eller längre. Ligger de 24 timmar så groddar de och blir mer näringsrika.
  2. Nästa dag skölj mandlarna. Ta bort skalet genom att klämma på mandlarna. Ett argument att behålla skalet är att det innehåller fibrer. Ett argument för att ta bort det är att det innehåller fytinsyra som hindrar kroppen att absorbera mineraler – den ska dock försvinna genom blötläggningen.
  3. Lägg mandlarna och 6 dl vatten i en mixer. Vill du krydda eller söta mandelmjölken så lägg till det med. Mixa slätt. Har du tid kan du låta mjölken dra en halvtimme. Sila genom ett nät, en fin sil eller ett filter. Pressa ur så mycket som möjligt av mjölken. Förvara i en glasflaska i kylen så håller mandelmjölken i ca 3 dagar.

Lyft upp något positivt – ge någon en komplimang och skapa positiv energi.

AtMerVegetariskt.se

MandelgräddeMandelgrädde

Lägg till 1 tsk vaniljextrakt och 2 msk honung, agavesirap eller annan sirap till mandelrenset så får du en något mjölig men mjölkfri grädde.

Raw food bollar med lakritssmak

Är du lakritsälskare så prova de här! Ger ca 16 raw food bollar.

IngredienserIngredienser

  • Mandelrenset
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 msk agavesirap eller honung
  • 2 tsk lakritspulver
  • 3 msk chiafrön eller svarta sesamfrön att rulla i

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Rör ihop allt i en bunke. Låt gärna dra en stund. Rulla i chiafrön eller svarta sesamfrön. Äter du inte upp allt direkt kan du förvara dem i kylen några dagar eller frysen.

Raw food bollar med citron och kokos

De här raw food bollarna är milda i smaken med citron som krydda. Ger ca 16 raw food bollar.

IngredienserIngredienser

  • Mandelrenset
  • 2 dl riven kokos
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 msk agavesirap eller honung
  • 3 msk riven kokos att rulla i

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Rör ihop allt i en bunke. Låt gärna dra en stund. Rulla i riven kokos. Förvara dem i kylen några dagar eller frysen.

AtMerVegetariskt.se

%d bloggers like this: