På våffeldagen ska man förstås äta våfflor här är ett recept så även äggallergiker kan avnjuta våfflor. Smeten ger 4 våfflor. Njut.
Näringsvärde en VÅFFLA: 242 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 20 g (34 E%) | Fett 16 g (60 E%) | Protein 4 g (6 E%) |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 1,75 dl mjöl (vete eller fullkorn)
- 1 tsk bakpulver
- 75 g smör
- 1 dl mjölk
- 1,25 dl vatten
Hur du lagar
- Blanda 1,75 dl mjöl och 1 tsk bakpulver. Smält 75 g smör och blanda ihop alla ingredienser. Låt stå och dra 10 minuter innan gräddning.
- Järnet kan behöva smörjas inför första våfflan, men smeten innehåller smör, så sen borde det gå utan. Häll en knapp deciliter våffelsmet i järnet åt gången och grädda gyllenbruna våfflor.
- Våfflan gräddar i järnet ta en minut till medveten närvaro. Lägg händerna på magen och känn magen höjas och sänkas med din andning.