Järpar med potatismos, ärtor, lingonsylt och smörgåsgurka är en vardagsklassiker. Finns ingen anledning att sluta med det om man inte äter kött. Här är de i vego-version.
Tillagningstid: 90 minuter, inklusive 30 minuter när smeten kyler.
Portionsstorlek: 18 järpar.
Näringsvärde en järpe: 103 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 11 g (45 E%) | Fett 4 g (39 E%) | Protein 4 g (16 E%) |
Ingredienser
- 0,75 dl okokt quinoa eller 2 dl kokt.
- 2 paket färdigkokta svarta bönor, ca 460 g
- 1 liten lök
- 2 röda chili
- 2 msk rökt barbeque sås
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 2 ägg
- 3 dl havregryn
- 0,5 dl maizena
- 3 msk olja
- Potatis till potatismos
- Tillbehör: Lingonsylt, smörgåsgurka och gröna ärtor
Hur du lagar
- Koka 0,75 dl quinoa enlig anvisningar på paketet.
- Häll av 2 paket svarta bönor men skölj dem inte eftersom spadet binder smeten. Lägg i en bunke. Skala och hacka 1 liten lök. Rensa 2 röda chili, ta bort kärnor och det vita membranet, hacka och lägg i bunken. Lägg i 2 msk rökt barbeque sås, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk salt och knäck i 2 ägg och mixa med en stavmixer eller i en matberedare.
- Blanda ner quinoan när den är färdigkokt, 3 dl havregryn och 0,5 dl maizena.
- Ställ smeten i kylen i 30 minuter. Under tiden kan du skala potatis, duka och ta en stund till medveten närvaro. Har du en balkong eller trädgård så gå ut en stund och andas lite frisk luft med långa djupa andetag.
- Rulla till 18 järpar och stek på medel till låg värme i 5-6 minuter. Servera med potatismos, ärtor, lingonsylt och smörgåsgurka.