Thai bönkakor – eller veganska krabbkakor med paprikasås

Vegetariska thailändska "krabbkakor"Krabbkakor kan avnjutas även av vegetarianer. Med rätt kryddor blir smaken är väldigt lika. Byt bara ut krabban mot små vita bönor, eller cannellinibönor som de också kallas. Tillagningstid 30 minuter, baserat på färdigkokta bönor. Blir 9 kakor, 3 till varje portion. Mjölet kan skippas för glutenfri variant, men de blir lite svårare att hålla ihop.
30 minuter tillagning för 2 portioner

IngredienserIngredienser paprikasås

  • 1 röd paprika
  • 1 nypa torkade chilliflingor (chili flakes)
  • 0,5 äpple
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 msk vatten

Ingredienser thai bönkakor

  • 1 burk cannellinibönor, 230 g avrunnen vikt
  • 3 salladslökar, gröna med blasten kvar
  • 10 kvistar koriander
  • 1,5 tsk thai curry pasta
  • 1 lime
  • 2 + 2 msk fullkornsmjöl, havremjöl, grahamsmjöl eller annat fiberrikt mjöl, hälften i smeten och hälften att rulla i.
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 4 msk olja

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Börja med såsen: Ta ur kärnorna och finhacka – så smått det går – 1 röd paprika, hacka ett halvt äpple och lägg i en kastrull med 1 nypa chili flakes, 1 msk vatten, 1 msk äppelcidervinäger, 0,5 tsk salt och 0,5 tsk svartpeppar. Koka upp MED lock och låt sedan kastrullen puttra i 15 minuter tills paprikan och äpplet är mjuka. Mixa med en stavmixer eller mosa till en sås.
  2. Skölj 1 paket cannellinibönor. Lägg dem på en kökshandduk eller hushållspapper och torka dem. Smeten blir alltför lös annars. Lägg dem i en skål med 3 salladslökar, 2 msk fullkornsmjöl, 10 kvistar koriander och 1,5 tsk thai curry pasta. Biffarna blir medelstarka med 1,5 tsk. Vill man ha starka så använd 2 tsk. Skrubba limen och riv 1 tsk limeskal och lägg i med 0,5 tsk salt och 0,5 tsk svartpeppar. Mixa allt med en stavmixer.
  3. Lägg 2 msk fullkornsmjöl på ett fat. Forma 8 små biffar och panera dem i mjölet. Hetta upp 2 msk olja i en panna och stek biffarna på medelvärme, tills de är genomstekta och har fin yta.
  4. Servera med en sallad, limeklyftor och paprikasåsen.
  5. Medan du äter, ta en stund till medveten närvaro. Njut av de olika smakerna och ät långsamt och närvarande.

AtMerVegetariskt.se

%d bloggers like this: