Pajen tar en stund att laga: bönor ska blötläggas och kokas och pajskalet ska kylas innan gräddning, men har man tid så är det värt det. Det är inga nachos eller annat i den här pajen, men kryddmixen är densamma som till tacos, så därav namnet. Den här pajen verkar vara populär med de flesta, även köttätare.
Tillagningstiden är ungefärlig: Blötläggning av bönor dagen innan 5 min. Kokning av bönor ca 30 min. Förberedelser pajskal 10 minuter, kylning av pajskal 30 min. Fyllning 30 min. Gräddning 25 min. Snabbare om du har färdigkokta bönor.
Näringsvärde en portion: 511 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 46 g (37 E%) | Fett 25 g (45 E%) | Protein 23 g (18 E%) |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser pajskal
- 2 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 2 msk mandelmjöl (kan uteslutas)
- 1 tsk salt
- 125 g smör
- (1-2 msk vatten)
Ingredienser fyllning
- 2 paket / 450 g kokta svarta bönor, alternativt 2,5 dl / 200 g torkade svarta bönor
- 2 msk olja
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk sambal olek, eller annan chili
- 1 stor morot
- 1/4 huvud / 250 g vitkål
- 0,5 msk spiskummin
- 2 tsk torkad oregano
- 0,5 tsk strösocker
- 2 msk tomatpuré
- 1 liten burk / 150 g majs
- 3 dl crème fraîche, lätt 15% fett
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 5 tomater
- 200 g lagrad ost, t ex cheddar eller västerbotten
Hur du lagar
- Blötlägg 2,5 dl svarta bönor i minst 8 timmar, gärna över natten.
- Skölj och koka bönorna efter anviskningar, någonstans mellan 20-40 minuter tills de är mjuka
Steg 1: Pajskalet
- Häll 2 dl havregryn i en bunke. Mixa med en stavmixer till havremjöl. Blanda med 1 dl vetemjöl, 2 msk mandelmjöl och 1 tsk salt.
- Tärna 125 g smör kylskåpskallt i tärningar och finfördela med fingrarna i mjölblandningen. Blanda ihop till en deg. Lägg till 1-2 msk vatten om degen är för torr.
- Jobba ut degen i en pajform och låt stå kallt i kylen minst en halvtimme, men den kan stå hela dagen om man gör skalet på morgonen.
Steg 2: Fyllningen, topping och grädda
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 15 min.
- Hetta upp 2 msk olja i en panna. Skala och hacka 2 lökar och pressa i 3 klyftor vitlök. Lägg till 1 tsk sambal olek, och fräs löken mjuk.
- Strimla 1/4 huvud vitlök och skala och riv 1 morot fint och lägg till i pannan med 0,5 msk spiskummin, 2 tsk oregano, 0,5 tsk strösocker och 2 msk tomatpuré. Stek på medelvärme tills vitkålen och moroten är mjuka.
- Rör ner 2 paket svarta bönor, 1 liten burk majs och 3 dl crème fraîche. Krydda med 0,5 tsk salt och 0,5 tsk svartpeppar.
- Skiva 5 tomater och riv 200 g ost. Fördela smeten i pajskalet och lägg över tomatskivor och den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter.
- Ta en stund till medveten närvaro. Blunda och räkna andetagen tills du kommer till 10. Tappar du bort dej innan så kan du börja om igen.
- Servera gärna med en sallad.