Tacopaj med svarta bönor och majs

Vegetarisk tacopajPajen tar en stund att laga: bönor ska blötläggas och kokas och pajskalet ska kylas innan gräddning, men har man tid så är det värt det. Det är inga nachos eller annat i den här pajen, men kryddmixen är densamma som till tacos, så därav namnet. Den här pajen verkar vara populär med de flesta, även köttätare.
Tillagningstiden är ungefärlig: Blötläggning av bönor dagen innan 5 min. Kokning av bönor ca 30 min. Förberedelser pajskal 10 minuter, kylning av pajskal 30 min. Fyllning 30 min. Gräddning 25 min. Snabbare om du har färdigkokta bönor.
90 minuter tillagning för 6 portioner

Näringsvärde en portion: 511 kcal
Kolhydrater
46 g (37 E%)
Fett
25 g (45 E%)
Protein
23 g (18 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser pajskal

  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk mandelmjöl (kan uteslutas)
  • 1 tsk salt
  • 125 g smör
  • (1-2 msk vatten)

Ingredienser fyllning

  • 2 paket / 450 g kokta svarta bönor, alternativt 2,5 dl / 200 g torkade svarta bönor
  • 2 msk olja
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk sambal olek, eller annan chili
  • 1 stor morot
  • 1/4 huvud / 250 g vitkål
  • 0,5 msk spiskummin
  • 2 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk strösocker
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 liten burk / 150 g majs
  • 3 dl crème fraîche, lätt 15% fett
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • tomater
  • 200 g lagrad ost, t ex cheddar eller västerbotten

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Blötlägg 2,5 dl svarta bönor i minst 8 timmar, gärna över natten.
  2. Skölj och koka bönorna efter anviskningar, någonstans mellan 20-40 minuter tills de är mjuka

Steg 1: Pajskalet

  1. Häll 2 dl havregryn i en bunke. Mixa med en stavmixer till havremjöl. Blanda med 1 dl vetemjöl, 2 msk mandelmjöl och 1 tsk salt.
  2. Tärna 125 g smör kylskåpskallt i tärningar och finfördela med fingrarna i mjölblandningen. Blanda ihop till en deg. Lägg till 1-2 msk vatten om degen är för torr.
  3. Jobba ut degen i en pajform och låt stå kallt i kylen minst en halvtimme, men den kan stå hela dagen om man gör skalet på morgonen.

Steg 2: Fyllningen, topping och grädda

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 15 min.
  2. Hetta upp 2 msk olja i en panna. Skala och hacka 2 lökar och pressa i 3 klyftor vitlök. Lägg till 1 tsk sambal olek, och fräs löken mjuk.
  3. Strimla 1/4 huvud vitlök och skala och riv 1 morot fint och lägg till i pannan med 0,5 msk spiskummin, 2 tsk oregano, 0,5 tsk strösocker och 2 msk tomatpuré. Stek på medelvärme tills vitkålen och moroten är mjuka.
  4. Rör ner 2 paket svarta bönor, 1 liten burk majs och 3 dl crème fraîche. Krydda med 0,5 tsk salt och 0,5 tsk svartpeppar.
  5. Skiva 5 tomater och riv 200 g ost. Fördela smeten i pajskalet och lägg över tomatskivor och den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter.
  6. Ta en stund till medveten närvaro. Blunda och räkna andetagen tills du kommer till 10. Tappar du bort dej innan så kan du börja om igen.
  7. Servera gärna med en sallad.

AtMerVegetariskt.se

%d bloggers like this: