Det finns mängder av sätt att göra pajdeg. Här är ett par goda pajdegar med färre kolhydrater och de två sista är glutenfria.
Pajdeg med kvarg eller kesella som ger lite mer proteiner
Ingredienser
- 2,5 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
- 50 g rumsvarmt smör
- 1 dl kvarg eller kesella, 10% fett
Näringsvärde för hela degen: 1006 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 111 g |
Fett 52 g |
Protein 25 g |
Samma pajdeg med mager kesella och grövre mjöl
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 50 g rumsvarmt smör
- 1 dl kvarg eller kesella, 1% fett
Näringsvärde för hela degen: 1021 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 126 g |
Fett 42 g |
Protein 30 g |
Pajdeg med mandelmjöl och pofibrer – med få kolhydrater
- 2 dl pofiber
- 1 dl mandelmjöl
- 2 msk fiberhusk
- 1 ägg
- 100 g rumsvarmt smör
- 3 msk vatten
Näringsvärde för hela degen: 1206 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 9 g |
Fett 119 g |
Protein 21 g |
Pajdeg med mandelmjöl och sesamfrön – glutenfri, laktosfri och med få kolhydrater
- 3 dl mandelmjöl
- 0,5 dl sesamfrön
- 1 ägg
- 1 dl raps- eller olivolja
- 1 msk fibrex eller ströbröd (fibrex för glutenfri variant)
- 0,5 tsk salt
Näringsvärde för hela degen: 2310 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 10 g |
Fett 224 g |
Protein 50 g |
Pajdeg med bönor istället för smör, fettsnål med mer protein
- 1 burk / 380 g avrunnen vikt Canellinibönor – små vita bönor
- 1 ägg
- 1,5 dl fullkornsmjöl
- 3 msk maizena mjöl
- 0,5 tsk salt
Näringsvärde för hela degen: 747 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 119 g |
Fett 11 g |
Protein 35 g |