En spännande gryta med många olika smaksensationer. Aprikoserna ger sötma och apelsinen syrlighet. Rätten går bra att frysa in och använda senare som nyttig snabbmat.
Tillagningstid: 40 minuter, inklusive 5 minuters te-paus.
Näringsvärde en portion utan ris: 277 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 42 g (62 E%)* | Fett 7 g (23 E%) | Protein 10 g (15 E%) |
*Andelen kolhydrater är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. | ||
+ Två deciliter ris innehåller: 182 kcal | ||
Kolhydrater 42 g (87 E%) | Fett 1 g (5 E%) | Protein 4 g (8 E%) |
Ingredienser
- 1 burk / 230 g kidneybönor
- 1 burk / 230 g svarta bönor
- 1,5 msk olja
- 2 gula lökar
- 4 klyftor vitlök
- 3 cm färsk ingefära
- 1 tsk kanel
- 2 tsk paprikapulver
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk gurkmeja
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 4 msk tomatpuré
- 2 buljongtärningar
- 10 st / 70 g torkade aprikoser
- 3 st / 275 g morötter
- 1 apelsin
Hur du lagar
- Hacka 2 gula lökar och pressa 4 klyftor vitlök. Hetta upp 1,5 msk olja i en gryta och bryn lök och vitlök.
- Riv 3 cm ingefära och lägg i grytan.
- Blanda kryddorna: 1 tsk kanel, 2 tsk paprikapulver, 2 tsk spiskummin, 2 tsk gurkmeja, 0,5 tsk salt och 0,5 tsk svartpeppar.Rör ner kryddorna i 1 dl vatten och häll i grytan.
- Tillsätt 4 msk tomatpuré, 4 dl vatten och 2 buljongtärningar och puttra några minuter medan du skär 3 morötter i slantar och 10 aprikoser i fjärdedelar.
- Lägg i morötterna och aprikoserna och låt koka i 10 minuter.
- Skölj 1 burk kidneybönor och 1 burk svarta bönor och lägg i grytan. Låt koka ytterligare 10 minuter.
- Ta en paus i 5 minuter och drick en kopp te långsamt och njut.
- Filea 1 apelsin och skär i bitar. Häll överbliven apelsinjuice i grytan.
- Servera grytan med ris eller bulgur och toppa med apelsinbitar.