Detta salta brytbröd passar perfekt till ostbrickan! Önskar man det lite saltare kan man strö lite flingsalt på brödet innan gräddningen. I receptet ingår det vispgrädde i degvätskan, men det går bra att endast använda mjölk. Lägg då till 1 dl extra mjölk vid beredningen.
Ingredienser
- 50 g jäst
- 4 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk honung
- 1 msk salt
- 3 dl havregryn
- 7 dl vetemjöl
- 1 dl olivolja
- 1 dl solrosfrön
- ½ dl chiafrön
- Eventuellt flingsalt
Hur du lagar
- Smula ner jästen i en köksmaskin/hushållsassistent. Värm mjölkblandningen till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen löses upp.
- Häll i honung och salt.
- Häll i havregrynen och lite utav mjölet. Låt köksmaskinen börja jobba med degen. Häll i oljan.
- Häll i resten av mjölet. Häll i fröna. Låt köksmaskinen arbeta degen i ca 5 minuter.
- Låt degen jäsa i 45 min i bunken med en handduk över.
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna (40×20 cm). Platta sedan ut degen i långpannan. Täck över med handduk och låt jäsa i ytterligare 45 min.
- Markera/skär ut fyrkanter av degen. Strö flingsalt över degen, om man önskar ett riktigt salt bröd.
- Grädda i ugn i 225 grader i ca 18-20 minuter tills brödet får en fin gyllenbrun färg.