Ost & lins-stroganoff – en barnvänlig vardagsrätt

Vegetarisk stroganoff med ostEn favorit hos barnen. “Mycket godare än med korv!”
Korv stroganoff är lätt att göra på vegokorv som t ex sojakorv, men ost som t ex halloumi är ett roligare alternativ. Med röda linser i grytan räcker det med “lagom” mycket ost. En del barn gillar inte halloumi, då går det bra med vanlig ost, t ex prästost eller valfri sort. Stek den då inte utan lägg den bara på riset och häll över såsen.
30 minuter tillagning för 4 portioner

Näringsvärde en portion: 380 kcal
Kolhydrater
27 g (28 E%)
Fett
21 g (51 E%)
Protein
20 g (21 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Den sammansatta måltiden ligger inom rekommendationerna.
+ 1 portion + 1 dl kokt ris: 484 kcal
Kolhydrater
89 g (55 E%)
Fett
22 g (30 E%)
Protein
25 g (15 E%)

IngredienserIngredienser

  • 1 dl torkade röda linser
  • 1 lök
  • 2 morötter
  • 1 msk olja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk dijonsenap, eller vanlig stark senap
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 paket / 200 g halloumi, eller annan ost
  • 1 burk / 400 g passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk hackad persilja

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Sätt på ris.
  2. Skölj och koka 1 dl röda linser i 10 minuter.
  3. Skala och hacka 1 lök, riv 2 morötter grovt och stek i 1 msk olja. Lägg i kryddorna: 1 grönsaksbuljongtärning, 1 tsk torkad timjan, 0,5 tsk salt, 0,5 tsk svartpeppar, 0,5 tsk dijonsenap och 1 msk balsamvinäger
  4. Skär 1 paket halloumi i tärningar och lägg i stekpannan efter några minuter när löken och morötterna mjuknat. Använder du “vanlig” ost så stek den inte, då blir det bara sås, tärna den istället och lägg på riset innan du häller över såsen.
  5. När lök och morötter är mjuka, lägg till 1 burk passerade tomater, 2 msk tomatpuré och 1 dl matlagningsgrädde och rör ihop. När linserna kokat klart så lägg i dem också.
  6. Servera med ris och strö över 2 msk hackad persilja.
  7. När du äter, ta en stund till medveten närvaro. Ät långsamt och känn de olika smakerna i maten. Senapen i såsen. Linsernas konsistens. Osten. Persiljan. Njut av maten och att du lagat en näringsrik måltid.

AtMerVegetariskt.se

1 thought on “Ost & lins-stroganoff – en barnvänlig vardagsrätt”

Comments are closed.

%d bloggers like this: